20/12/2021

Amnesty International strijdt met pen en papier voor mensenrechten tijdens Schrijfmarathon – schrijfactie Elsene

Amnesty International organiseert deze maand wereldwijd haar jaarlijkse Schrijfmarathon om burgers te steunen die onterecht bedreigd worden of gevangen zitten omdat ze opkomen voor mensenrechten. De meeste fysieke schrijfacties vinden plaats rond de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december. Ook de Brusselse gemeente Elsene zette die dag haar deuren open voor de actie.

‘De mensen die bedreigd worden zijn gewone mensen, maar die op een bepaald moment hebben besloten om in actie te komen in het belang van de maatschappij’, zegt Patricia Viste, coördinatrice van de lokale groep Amnesty in Elsene. Jaarlijks focust Amnesty zich op tien cases die hulp nodig hebben. De jongste onder hen dit jaar is Janna Jihad, een vijftienjarige Palestijnse journaliste die het militaire geweld in Israël wil aankaarten, waardoor haar veiligheid volgens Amnesty niet meer gegarandeerd kan worden.

Door ontelbare brieven te schrijven aan de autoriteiten van landen waar mensen onterecht worden vervolgd of opgesloten, hoopt Amnesty om een reactie teweeg te brengen. ‘In enkele gevallen zorgt schrijven ervoor dat de slachtoffers effectief worden vrijgelaten, maar vaak gaat het ook om emotionele steun’, zo zegt Patricia Viste. Ook de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), ondersteunt de actie: ‘Het is belangrijk om een boodschap over te brengen, hoe kort deze ook mag zijn. Zo weten de slachtoffers dat we ze erkennen, ook al bevinden we ons fysiek ver van elkaar.’

Bekijk hier de reportage over de schrijfactie in Elsene op Internationale Dag van de Rechten van de Mens en scrol verder:

Hier vind je nog informatie over waarom de Schrijfmarathon bestaat en hoe die in zijn werk gaat. Je vindt het desbetreffende rapport uit 2017 van de infographic hier.

Je kan nog deelnemen aan de Schrijfmarathon tot en met 31 december. Neem een kijkje op de website van Amnesty International voor schrijfacties in de buurt.

Tekst: Soeteken Rosseau
Reportage: Soeteken Rosseau & Jeroen Gielen
Foto: © Soeteken Rosseau