06/12/2021

Berlijnse technoclubs willen Unesco-werelderfgoed worden

Onder leiding van Berlijnse dj en pionier in het technogenre Dr. Motte pleiten liefhebbers en artiesten voor erkenning van de technocultuur als Unesco-werelderfgoed.

De status van werelderfgoed zou de culturele en historische betekenis van de muziekstijl voor Berlijn onderkennen. Dr. Motte en andere artiesten hebben de aanvraag afgerond, maar is waarschijnlijk nog jaren wachten op de uitkomst. De clubs zouden dan kunnen rekenen op internationale steun tegen stijgende huurprijzen en stedenbouwkundigen die de stad willen ‘opwaarderen’. Het label zou hen ook makkelijker toegang verlenen tot subsidies en de scene nieuw leven kunnen inblazen na de lockdownperiode. Op 8 december moeten de Berlijnse clubs immers opnieuw sluiten.

Hoewel de bakermat van techno in Detroit ligt, is Berlijn de onbetwistbare hoofdstad van het genre. De opluchting en vrijheid na de val van de muur in 1989 leidden tot een serie non-stop feesten waarbij Oost en West elkaar vonden op het ritme van elektronische beats. Clubs als Berghain en Wilden Renate zijn uitgegroeid tot wereldbefaamde iconen en velen menen dan ook dat techno evenzeer behoort tot het Berlijnse DNA als de Brandenburger Tor.

Tekst: Matisse Van der Haegen, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto: sabrina.sabrina (CC BY-NC-SA 2.0)