31/12/2021

Eerste hulp bij kotplanten: alles wat je moet weten over planten op kot

Planten verzorgen op kot kan een hele klus zijn. Je budget is niet eindeloos, lichtomstandigheden zijn niet ideaal en bovendien zijn er periodes dat je lange tijd niet op je kot bent. Wil jij je er toch aan wagen, maar heb je nog wat goede raad nodig? Lees dan snel het antwoord op deze vijf meest gestelde vragen.

1 Waarom moet je planten hebben?

Planten zijn niet alleen gezellig, maar ze zijn ook goed voor de gezondheid, schrijft Laurence de la Porte in Libelle. Ze maken je eerst en vooral gelukkiger. Mensen houden namelijk van natuur. Planten brengen die natuur een beetje dichterbij. Ook het zorgen voor planten geeft voldoening.

Planten zorgen ook voor een gezonde lucht, omdat ze koolstofdioxide omzetten tot zuurstof. Daarnaast halen ze ook slechte stoffen uit de lucht. Die schone lucht zorgt er dan voor dat je goed kan slapen en je meer concentratie hebt. Laat die twee zaken nu net onmisbaar zijn voor een blokkende student.

©Febe De Donder

2 Welke planten haal je best in je kot?

Welke plant je het best in je kot haalt, hangt af van verschillende factoren. Heb je een ruimte met veel of weinig licht? Kan je je planten op de grond kwijt of moet je ze aan de muur hangen? Wil je graag veel zorgen voor je planten of net zo weinig mogelijk? Op het internet zijn er tal van websites die jou helpen om de juiste plant te kiezen, bijvoorbeeld op de website van Plantsome.

Ook Steve Bender heeft nog enkele tips om de juiste plant te kiezen:

3 Planten houden, is dat niet duur?

Een liefde voor planten kan best duur uitvallen, maar dat is niet noodzakelijk zo. Met enkele makkelijke tips maak jij met een klein budget een plantenjungle van jouw kot. De belangrijkste regel is: hoe groter de plant, hoe duurder. Koop je planten dus zo klein mogelijk.

Ten tweede moet je niet altijd nieuwe planten kopen. In de plaats daarvan kan je stekjes nemen van jouw eigen planten. De pannenkoekenplant bijvoorbeeld maakt stekjes aan bij de vleet. Heb je vrienden die ook zoveel van planten houden? Dan kan je vragen om planten te ruilen.

Ten derde kan je ook besparen op je bloempotten. Je kan zelf aan de slag gaan en je eigen potten knutselen. Daarvoor moet je helemaal niet zo creatief zijn. Een plastic fles, wat lijm en een beetje touw is voldoende.

©Febe De Donder

4 Wat is de ultieme tip om je planten in leven te houden?

Kristin Stoffels geeft in Flair tips om je planten in leven te houden. Geef ze niet te veel water, maar ook niet te weinig. Je plant mag dus niet te droog, maar zeker ook niet te nat staan. Als je een plantje koopt, zit er meestal een label bij waarop staat hoe vaak je ze water moet geven en hoeveel licht ze nodig hebben. Zit dat er niet bij? Google je plant dan even. Je vindt gegarandeerd alle informatie die je nodig hebt.

Het kan ook handig zijn om gereedschap aan te schaffen. Met een gieter kan je iets rustiger gieten dan met een glas en met een plantenspuit kan je zelf de luchtvochtigheid bij de plant regelen en vermijd je dat je plant stoffig wordt.

©Febe De Donder

5 Wat moet je met je planten doen als je niet op kot bent?

Tijdens de blok- en examenperiode of tijdens de vakantie kan het voorvallen dat je het thuisfront opzoekt. Je kan dan iemand vragen om jouw planten te verzorgen of wie weet is er in jouw buurt wel een plantenhotel waar je je planten kwijt kan. Vorige zomer was dat bijvoorbeeld het geval aan de UGent. Als er niemand voor je planten kan zorgen en je langer dan twee weken weg blijft, neem je ze best mee naar huis.

Je zet je planten ook best bij elkaar. Samen zorgen ze voor een lokaal klimaat met een hogere luchtvochtigheid waardoor ze beter overleven. Dat is bovendien gemakkelijk voor de persoon die ze moet verzorgen.

©Febe De Donder

Tekst: Febe De Donder, eindredactie: Arianna Bianchi
Foto: ©Febe De Donder