14/12/2021

Stadsboerderij MicroFlavours verovert naamsbekendheid in de culinaire wereld van verticale landbouw

Zesentwintig minivarianten van groenten en kruiden, verticaal geteeld en per bakfiets geleverd aan Belgische horecazaken, dat is waar de Brusselse onderneming MicroFlavours voor staat. Bij de opstart drie jaar geleden hadden bezielers Dario Vunckx (24) en Tom Wilgos (24) nooit durven dromen dat MicroFlavours zou uitgroeien tot het bloeiende concept dat het vandaag is. ‘Je loopt vaak tegen een muur, maar ik hou van risico’s en leer uit elke imperfectie. Ik ontdek, probeer en laat mijn creativiteit de vrije loop’, vertelt Vunckx.

‘Enkele jaren geleden groeide mijn interesse voor duurzaamheid en zelfvoorziening. Op mijn terras begon ik zelf basilicum, tomaatjes en koriander te kweken. Dit kleinschalig verhaal, dat in de kelder bij mij thuis begon, is intussen geprofessionaliseerd en groeide uit tot een pioniersproject. Samen met Tom Wilgos lanceerde ik MicroFlavours in de wereld van indoor vertical farming. Bij deze landbouwvorm beïnvloed je het productieproces door met het klimaat te spelen. De mogelijkheden bij deze revolutionaire landbouw zijn eindeloos, we zijn in staat om perfecte kiempjes van groenten en kruiden te kweken. Dankzij de klimaat onafhankelijkheid en het verticaal productieproces zijn we in vergelijking met traditionele landbouw 75% productiever.’

MIMA’s smaakvol spel

‘Intussen vestigden we ons met MicroFlavours in de kelders naast het MIMA-hotel in Molenbeek. In onze kweekkamers is er nooit zon of droogte en bestaat er geen vast klimaat met wisselende seizoenen. Door met temperatuur en vochtigheidsgraad te spelen, beïnvloeden we de groeiritmes. Het productieproces kunnen we vertragen of versnellen, zonder dat er aan de kwaliteit wordt geraakt.

‘De natuur creëert één fantastisch mechanisme dat alle eigenschappen bezit om zich tot een smaakvol product te ontwikkelen’

‘Aan het water waarmee we onze smaakvolle producten besproeien, voegen we enkel citroenzuur toe. Op deze manier creëren we de zure voedingsbodem die noodzakelijk is voor planten. Aangezien een plant gemaakt is om de eerste twee tot drie weken te overleven uit zijn zaadje, voegen we geen andere voedingsstoffen of grondstoffen toe. Na 21 dagen kan de ontwikkelde wortelstructuur alles uit de bodem halen. De natuur creëert één fantastisch mechanisme dat alle eigenschappen bezit om zich tot een smaakvol product te ontwikkelen.’

Druppel op een gloeiende plaat

‘We kweken op 500 vierkante meter, een kleine oppervlakte met een beperkte productie. Belgische en Nederlandse concurrerende bedrijven als PachaGreens beschikken over een grotere capaciteit, maar toch kan MicroFlavours haar mannetje staan. We investeren veel in het up to date houden van onze technologie.’

‘Tijdens mijn verkooppraatjes krijg ik tien keer een ‘nee’ op mijn doos, maar dan volgt die ene ‘ja’. Een simpele ‘ja’ die het meer dan waard maakt om verder te gaan’

‘Ons klantennetwerk bestaat voornamelijk uit topchefs zoals Daniel Antuna van restaurant ’t Stoveke. Allemaal culinaire kunstenaars die hoge eisen stellen en alleen tevreden zijn met topproducten. Bij chefs spelen we voornamelijk in op goede service met duurzame leveringen en kwalitatieve producten die visueel aantrekkelijk zijn. Tijdens mijn verkooppraatjes krijg ik tien keer een ‘nee’ op mijn bord, maar dan volgt die ene ‘ja’. Een simpele ‘ja’ die het meer dan waard maakt om verder te gaan. ‘Nee’ is voor mij nooit ‘nee’, je kan altijd zaken aanpassen om alsnog aan hun voorkeuren te voldoen.’

Van nul naar één, niet naar twee

‘Het is mijn ultieme droom om dit team te vergroten en naamsbekendheid te creëren in steden als Brussel, Gent of Antwerpen. Op een dag wil ik mijn bedrijf overlaten aan iemand die in het concept en de groei van MicroFlavours gelooft. Ik ga graag van nul naar één, niet van één naar twee. Concepten bedenken, ideeën uittesten en het productieproces verbeteren. Wanneer iets te gemakkelijk wordt, haak ik af en ga ik op  zoek naar uitdagingen die mijn blik verruimen.’

‘Mijn passie en ambitie reiken een tikkeltje te ver waardoor ik op grenzen van schaalbaarheid bots’

‘Ondernemen staat voor pure vrijheid, elke dag krijg ik de kans om mijn eigen ding te doen. Er is niemand die mij vertelt hoe ik best te werk ga. Voor alle fouten die ik maak, draai ik zelf op. Mijn passie en ambitie reiken een tikkeltje te ver waardoor ik op grenzen van schaalbaarheid bots. Je loopt vaak tegen een muur, maar ik hou van risico’s en leer uit elke imperfectie. Ik ontdek, probeer en laat mijn creativiteit de vrije loop. Er bestaat niets mooier dan je grenzen verleggen en verwonderd blijven over de wereld waarin je vertoeft.’

Tekst: Eline September, eindredactie: Marte Everaerts
Foto: © Eline September