22/12/2021

Therapeute Malika Zariouh: ‘Ook op latere leeftijd heeft pesten een invloed op mentaal welzijn’

Uitgesloten worden, gemene berichten ontvangen of zelfs fysiek geweld. Pesten kan veel vormen aannemen en het gebeurt ook steeds vaker online waardoor het alsmaar moeilijker wordt om te ontsnappen aan deze pesterijen. Bovendien heeft pesten een grote negatieve invloed op het mentaal welzijn, ook op latere leeftijd zo blijkt.

Uit een recent onderzoek van de Universiteit van Antwerpen en Tilburg blijkt dat 64 procent van de Vlaamse en Nederlandse jongeren ooit al een keer gepest is geweest. Voor een groot deel van die jongeren gaat het naast traditioneel pesten ook om pesterijen online zoals haatberichten, pestwebsites en beledigende foto’s. Pesten heeft overigens een negatieve invloed op het mentaal welzijn. Zo kampen personen die vroeger gepest geweest zijn met een lager zelfbeeld en sociale angsten.

Tijdens ons 21bis-weekjournaal spraken we met Malika Zariouh, therapeute en coördinator bij OverKop, over de effecten van pesten op het mentaal welzijn en wat je kan doen als je met pesten in aanraking komt.

Bekijk hieronder de reportage over pesten en het gesprek met Malika Zariouh.

Krijg jezelf te maken met pesten of heb je nog vragen hierover? Surf dan naar de website van OverKop of bezoek één van de vijf OverKop-huizen in Vlaanderen.

Tekst: Cas von Winckelmann
Reportage: Cas von Winckelmann & Janis Loret
Foto: © Cas von Winckelmann