11/01/2022,

SCHRIJVERSPORTRET – Herlinde Leyssens: ‘Ik ben meteen nadat mijn eerste boek af was, aan het tweede begonnen’

Hoe overleven schrijvers in deze digitale tijden met een enorm aanbod aan video en audio? Hoe zetten ze zichzelf in de markt? Promoten ze hun boeken en zichzelf op sociale media of blijven ze daar liever ver van weg? Schrijfster Herlinde Leyssens (53) haar favoriete bezigheid en droom was om schrijfster te worden. ‘Maakt niet uit hoe oud je bent, als je ooit een droom hebt, maak hem waar.’ Voor haar 50ste verjaardag kwam haar eerste boek ‘Kongokorset’ uit, over de eerste blanke vrouw die te voet Kongo-Vrijstaat doorkruiste.

‘Ik was als kind altijd bezeten door lezen. Ik had kleine zusjes dus ik moest mij in stilte bezighouden en dat deed ik met boeken.’ Daarna is Herlinde Germaanse gaan studeren, nu beter bekend als taal- en letterkunde. Tijdens haar studies kwam ze haar man tegen en werd ze meewerkende echtgenoot bij het architectenbedrijf Licence To Build. ‘We hebben samen drie kinderen gekregen en voor ik het wist heeft het leven mij ingehaald.’ Toch bleef haar honger naar een boek schrijven heel groot. In 2004 verhuisde zij met haar gezin naar een huis dat er al meer dan honderd jaar staat. ‘Er hingen overal kaders met gouden medaillons, van de vorige vrouw die hier woonde, een antiquaire. Ik had het gevoel dat alle vrouwen die ooit in dit huis hebben gewoond mij uitnodigden om plaats te nemen in de rij.’

Haar huis 

Het originele idee was om een boek te schrijven over alle vrouwen die voor Herlinde in het huis leefden. Via haar research kwam ze erachter dat de eerste vrouw die hier woonde de echtgenote was een een vice-gouverneur uit Congo. Zo ging Herlinde op zoek naar een soortgelijk verhaal en kwam ze uit bij Gabrielle Deman. Herlinde kreeg een doos met zo’n 5000 documenten in de hand. ‘Ik kreeg dagboeken, verslagen, liefdesbrieven en daarin zaten ook krantenartikels. Dat waren allemaal overblijfselen van deze Gabrielle Deman, zij was een vrouw die in Congo woonde en die 3 jaar te voet door Congo heeft gereisd. Dat was een te goed verhaal om niet te vertellen.’
Lees zeker verder onder de video. 

Digitale wereld

De boekenwereld wordt meer en meer een digitale wereld. Ook voor Herlinde is het aanpassen bij het schrijven en vooral verkopen van boeken. ‘Ik vermoed dat zo’n vijf procent  van mijn boekverkoop online exemplaren uitmaakt, wat echt niet veel is. Er is een luisterversie van mijn boek en een digitale versie om te lezen op E-readers.’ Niet alleen digitalisering is een obstakel voor schrijvers van nu. Je verhaal boeiend houden voor de moderne lezer is niet altijd even makkelijk. Met historische romans moet je een combinatie zoeken tussen een boeiend verhaal voor de lezer van nu en de historisch correcte feiten. Verteld Herlinde. In haar researchwerk kan het digitale weer een voordeel spelen. Zo vertelt ze dat al het opzoeken zeer moeilijk te combineren is met een fulltime job, kinderen en een huishouden. Af en toe online kunnen opzoeken of werken brengt dan weer pluspunten met zich mee. De tekst loopt verder onder deze video.

De kans is groot dat bij haar volgende boek er nog meer digitale kopieën verkocht zullen worden. Haar volgende boek wil ze liever zelf inspreken, dat vindt Herlinde specialer om zo je manuscript af te sluiten. ‘Mijn eerste boek was al ingesproken door iemand anders. Vreemd wel, want het boek is ongeveer twaalf uur luisterplezier. Dat betekent ook twaalf uur inspreekplezier. Volgende keer neem ik graag die taak op mij,’ vertelt ze.Het verhaal van Gabrielle Deman is nog niet afgelopen voor Herlinde. Ze is begonnen aan een tweede boek snel nadat het eerste boek af was. ‘Stof voor een derde roman ligt in mijn bureaulade, maar er is eerst nog zoveel te vertellen over Gabrielle’s  familie,’ vertelt Herlinde. Een nieuw verhaallijn moet nog even wachten, Het verhaal van Kongokorset is nog niet uitverteld. 

 

Tekst: Sophie Vancoillie & Frauke Codenie
Foto: © Herlinde Leyssens