03/01/2022,

SCHRIJVERSPORTRET – Joris Hessels: ‘Het zijn visuele tijden voor auteurs, je moet jezelf meer verkopen’

Joris Hessels (41) bekend van Radio Gaga, Albatros en De Weekenden schreef het boek Een klein afscheid. Een boek waarin hij met veertien verschillende mensen praat over het onderwerp ‘afscheid nemen’.  Het boek vertrekt vanuit zijn eigen ervaringen en gebeurtenissen. In deze reeks Schrijversportret heeft hij het over zijn nieuw boek en zijn schrijfproces, maar ook hoe digitale tijden schrijvers kunnen beïnvloeden. 

Het boek Een klein afscheid kwam pas vorige maand uit, maar Joris Hessels heeft altijd een voorliefde gehad voor boeken en literatuur. Een van de weinige dingen die hem echt rust bieden, is lezen en bezig zijn met taal. Tijdens zijn opleiding als acteur, begon zijn voorliefde voor het schrijven. Daardoor begon hij veel voorstellingen te maken, maar er was een stille droom om een boek te schrijven.

Schrijfproces

Zijn schrijfproces verliep niet vlekkeloos. De gesprekken voeren vond hij niet zo moeilijk, omdat hij gewoon met iemand kon afspreken. ‘Maar om dat uit te schrijven en te verwerken, daar had ik wel wat rust voor nodig.’ Hessels heeft vier kinderen in een huis dat redelijk gehorig is, waardoor het voor hem moeilijk was om zich af te sluiten. Corona was deels zijn redding, maar zorgde er ook voor dat het werd uitgesteld. Gelukkig schrijft hij snel en is het er allemaal in één keer uitgekomen. 

Joris leest nog graag een zelfgekozen fragment voor uit zijn boek. Lees verder onder de video.

Human interest

Het is duidelijk dat Hessels gebeten is door human interest. Van kleins af aan is dit ontstaan, omdat zijn mama heel haar carrière in de psychiatrie gewerkt heeft als verpleegkundige en zijn vader jarenlang gepassioneerd was door het onderwijs.  Zijn moeder nam haar werk soms mee naar huis doordat er patiënten bij hun thuis bleven eten. ‘Dat is een wereld die ik van kinds af aan ken, ook de kwetsbaarheid daarvan.’ Zijn liefde voor de onaffe mens is thuis ontstaan. ‘Als acteur heb ik een bovengemiddelde interesse in de psyche van de mens.’ De mens is voor hem boeiend en beschouwt hij als een onuitputtelijke bron.

Het liefst schrijft Hessels verhalen die mensen kunnen inspireren. ‘De laatste jaren werk ik veel rond human interest voor televisie en dat bevalt me heel erg. Het is een medium waarmee je heel snel veel bereik hebt en over impact kunt spreken.’ 

Hij zou graag nog iets doen rond politiek. Politiek heeft hem nooit echt geïnteresseerd, maar hij vindt het wel belangrijk. ‘Ik zou vanuit mijn onwetendheid ook iets willen maken dat de politiek terug wat attractiever maakt, omdat de politici daar zelf niet in slagen.’

Joris Hessels geeft nog een gouden tip aan beginnende auteurs. Lees verder onder de video.

 ‘Als schrijver moet je wel een beetje meegaan in sociale media’

Sociale media en digitalisering

Met sociale media heeft Hessels weinig ervaring. Hij maakte onder druk van zijn redactie een Facebook- en Instagrampagina aan. ‘De impact van sociale media op de schrijver kan ik moeilijk inschatten. Het zijn visuele tijden en je moet jezelf meer verkopen.’ Sociale media maken volgens Hessels erg hard deel uit van hoe we communiceren. ‘Ik zeg niet dat we hierdoor beter communiceren, integendeel, maar je moet daar wel een beetje in meegaan.’ Volgens hem heeft elke schrijver een taak om het lezen en de literatuur tot bij het brede publiek te krijgen.

Tot slot verfilmden we een passage, een beschrijving van Emma, één van de veertien ontmoetingen. Bekijk het fragment hieronder. 

Video’s: Ella De Brauwer & Aaliya Kabore, tekst: Ella De Brauwer & Aaliya Kabore

Foto: © Aaliya Kabore