10/01/2022,

SCHRIJVERSPORTRET – Rani de Vadder: ‘Ik wil met mijn boeken mensen laten ontsnappen aan het dagelijks leven”

Hoe overleven schrijvers in deze digitale tijden met een enorm aanbod aan video en audio? Hoe zetten ze zichzelf in de markt? Promoten ze hun boeken en zichzelf op sociale media of blijven ze daar liever ver van weg? We spreken met schrijfster Rani de Vadder. Een 22-jarige studente Toegepaste Taalkunde Chinees en Engels, die al drie boeken uitbracht. 

In 2020 bracht Rani haar eerste boek uit. Het is een zogenaamde ‘fantasty’  voor young adults genaamd Toxine. Haar tweede boek, een jeugdboek met de titel Draco, publiceerde ze een jaar later. In november van dit jaar bracht ze haar recentste jeugdboek, Het magische meer, uit. Momenteel is ze nog met een aantal andere boeken bezig. Ze is het schrijven nog lang niet moe en ze wil haar palmares nog verder uitbreiden.

‘Als ik boeken voor kinderen schrijf probeer ik vooral iets te schrijven dat ik als kind ook had willen lezen. Dan begin je heel open-minded te schrijven. Ik probeer dan ook minder streng te zijn voor mezelf’

Hoewel haar boeken gericht zijn op kinderen en jongeren benadrukt De Vadder dat je nooit te oud bent om een young adult-of jeugdboek te lezen. Al vindt ze het wel een uitdaging om haar boeken interessant te maken voor de jonge doelgroep. Door digitale elementen in haar verhaallijnen te verwerken probeert ze haar boeken ook voor kinderen aantrekkelijk te maken. Zo gebruiken haar personages gsm’s en computers. Om haar boeken voor een breder publiek aantrekkelijk te maken, worden ze ook in verschillende digitale vormen gepubliceerd. Welke vormen dat zijn vertelt ze in de onderstaande video, lees daaronder verder:

Rani de Vadder schrijft graag fantasy om te ontsnappen aan het dagelijkse leven, maar ook om maatschappelijke problemen aan te kaarten. Ze laat zich graag inspireren door andere schrijvers zoals de Amerikaanse auteur Leigh Bardugo. Bardugo is bekend van boeken zoals Schim en Schaduw. Rani volgt haar al lang. Ze probeert de verhaalopbouw van goede boeken, zoals die van Leigh Bardugo, en films te verweven met haar eigen verhalen en ideeën. Ook elementen uit de natuur inspireren haar. Ze krijgt vaak nieuwe ideeën voor haar verhalen als ze een natuurwandeling maakt. Zo gaat ze vaak wandelen in parken in de buurt zoals bij het kasteel van Schoten.

‘Als ik schrijf plan ik eigenlijk niets. Ik open mijn Word-document en begin te schrijven en ik laat het verhaal zijn eigen leven leiden’

In deze tijden waarin het leven zich vooral online afspeelt zijn sociale media belangrijk, zeker tijdens de coronaperiode. Rani is daarom ook heel actief op sociale media en vooral op Instagram. Ze gebruikt het als een tool om haar lezers te leren kennen en omgekeerd. Zo kan ze met haar lezers en fans chatten, maar er zijn ook negatieve kanten aan sociale media. Ze vertelt over de voor- en nadelen van sociale media in onderstaande video, lees daaronder verder:

Rani’s tweede jeugdboek Draco vertelt het verhaal van een meisje Rowan en haar Zwarte draak Gideon. Ze doen mee aan een toernooi tijdens de Internationale Drakendagen. Wanneer er een ongeluk gebeurt wordt Rowan op de proef gesteld. Bekijk een fragment uit het boek hieronder:

Reportage: Phoebe de Veylder en Kato Hulselmans
Tekst: Kato Hulselmans
Foto: © Phoebe de Veylder