08/03/2022

Kadiatou Diallo startte haar kleine onderneming Dialloops in 2021: ‘Vaak kwamen mijn juwelen gebroken aan bij de klant’

In maart 2021 startte de eenentwintigjarige Kadiatou Diallo uit Gent Dialloops op. Een kleine onderneming waarmee ze haar handgemaakte juwelen verkoopt. In de eerste lockdown zocht ze een activiteit waarmee ze zich op een andere manier kon bezighouden. ‘Ik had klei besteld en begon met mijn onderneming voor ik nog maar de ringen in de oven had geplaatst.’ Een small business beginnen, brengt ook gevaren met zich mee. ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik extra mijn best moet doen.’

Kadiatou maakt en verkoopt juwelen met haar kleine onderneming Dialloops. ‘Eerst was ik nog klungelig. Ik bestelde materiaal en ik zorgde voor de prijs, verpakkingen en postzegels. Maar als je een onderneming wil starten is de papierberg ook belangrijk. Dat wil zeggen dat je jezelf moet aangeven als student-zelfstandige.’ Ze combineert haar studie Afrikaanse talen en culturen aan de UGent met Dialloops.

‘Je moet voor normale en eerlijke prijzen zorgen, aan de andere kant moet je er zelf nog iets uithalen’ – Kadiatou Diallo

‘Als je officieel start, moet je vanaf een bepaald inkomen belastingen betalen. Dat kon ik me toen nog niet veroorloven. Aan de ene kant moet je voor normale en eerlijke prijzen zorgen, aan de andere kant moet je er zelf nog iets uithalen.’ In het begin verkocht ze ringen aan drie euro per stuk terwijl ze er zelf veel tijd insteekt. ‘Ik heb eerst wat producten gemaakt en afgetoetst bij de doelgroep om te checken of er wel vraag was naar mijn juwelen.’

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door dialloops by Kadi (@dialloops)

Let’s take the risk

‘In het begin dacht ik aan alle risico’s dat een small business met zich meedroeg, nu al wat minder. Als je materialen blijft inkopen ook als het even niet druk is, dan denk je na over wat er zou gebeuren als je niets zou verkopen.’ Wat is nu de winst die je uit een small business haalt? ‘Ik moet nog aan mijn boekhouding beginnen. Ik weet alleen dat ik zeker niet in de min sta.’

‘Juwelen kwamen vaak niet aan. Dat was de periode dat ik vaak aan het stressen was’ – Kadiatou Diallo

‘Ik heb vaak het gevoel dat ik extra hard mijn best moet doen. Dat gevoel kwam vooral op toen ik mijn small business net opgestart had.’ Vaak kwamen de juwelen gebroken aan. ‘Dat lag aan Bpost. Juwelen kwamen vaak niet aan. Dat was de periode dat ik vaak aan het stressen was. Mensen kunnen vaak heel hard zijn en vragen dan hun geld terug en dat ging niet. Dat waren de grootste risico’s.’

‘Soms maak ik me boos als klanten hetzelfde verwachten van een kleine onderneming als van fast fashion. Laatst zei iemand me dat ze hetzelfde artikel goedkoper kon kopen in de H&M. In tegenstelling tot wat ik zelf maak, weet je niet door wie die producten gemaakt zijn. Ook zijn kleine ondernemingen niet te vergelijken met 9 to 5 jobs. Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel tijd mijn onderneming van me vraagt. Ik werk af en toe tot diep in de nacht door.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kadi (@kadiatou.diallo)

Toekomstplannen

Kadi’s droom is om Dialloops als haar fulltime job uit te oefenen. ‘Dat is moeilijk. Als je een kleine onderneming hebt, dan zijn je inkomsten zeer onvoorspelbaar. Daardoor weet ik niet of dat wel haalbaar is. Om mijn bereik te vergroten zou ik wel graag een pop-up organiseren met andere kleine ondernemingen.’

‘Als kleine onderneming moet je doorzetten, zelfs met de hindernissen’ – Kadiatou Diallo

Kadiatou wil stoppen met haar studie Afrikaanse talen en culturen aan de UGent om te kunnen focussen op zichzelf. Dat betekent dat ze haar statuut van student-zelfstandige zou verliezen. ‘Dan moet ik mezelf aangeven als zelfstandige. De belastingen zijn erg hoog waardoor ik misschien al zou moeten stoppen met Dialloops nog voordat ik er iets van kan maken als zelfstandige. Maar als kleine onderneming moet je doorzetten, zelfs met de hindernissen. Je moet leren relativeren, probeer je niet te hard te focussen op het slechte.’

Tekst: Zoë Depoorter, eindredactie: Hanna Daniels
Foto: © Kadiatou Diallo