07/03/2022

Russische protesten tegen invasie in Oekraïne

Na de gewelddadige invasie van de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne is de Russische bevolking in opstand gekomen. Duizenden demonstranten gaan de straat op en laten hun ongenoegen blijken. De Russische politie treedt hard op en arresteerde al minstens 13.000 mensen sinds 24 februari, dat blijkt uit de informatie van OVD-info, een onafhankelijk Russisch medium met de focus op mensenrechten.

Tijdens protesten in Rusland werden al bijna 14.000 mensen opgepakt in 147 verschillende steden doorheen het hele land. In de Russische hoofdstad Moskou is de opstand het grootst en hier werden al enkele duizenden mensen opgepakt. Op sociale media te zien dat de politie gewelddadig optreedt en dat de omstandigheden in de gevangenissen niet goed zijn. De opgepakte burgers moeten de nacht op de grond doorbrengen en op sommige locaties worden ze hardhandig aangepakt door de Russische politie. De Russische autoriteiten hadden eerder al enige vorm van protest verboden in Moskou. Ze lieten weten dat Covid-19 de oorzaak van dit verbod zou zijn. Ook waarschuwde het Investigative Committee of Russia, de Russische tegenhanger van de FBI, dat protest door burgers gevolgen zou hebben zoals een gevangenisstraf.

Maar dit houdt de Russische demonstranten dus niet tegen en ze gaan de straten op met de slogan: “No to war”. Ook met spandoeken en protestborden laten ze hun stem horen, met vele arrestaties als gevolg. Verder laat OVD-info weten dat er al minstens zeventien journalisten en 31 minderjarigen werden opgepakt, al zal dit cijfer nog oplopen. Ook buiten Rusland werden er marsen gehouden tegen de Russische invasie. Van Times Square in New York tot de Japanse hoofdstad Tokio betoogden mensen al tegen Poetins acties en betuigden ze hun steun aan Oekraïne.

Tekst: Lukas Emmerechts, eindredactie: Femke De Kerpel
Foto: Rhododendrites, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons