29/03/2022

The Art of Curating: ‘Ik wil kunstliefhebbers en kunstenaars via Instagram met elkaar in contact brengen, dat vind ik het allermooist’

Lisa Van Raemdonck (22) studeert kunstwetenschappen en Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Gent. De combinatie van twee masters moet haar naar haar droom leiden: het runnen van een eigen galerij. Om een stapje in de wereld van de kunstverkoop te zetten begon ze in 2019 The Art of Curating, een Instagrampagina waarop ze hedendaagse kunstenaars in een virtueel uitstalraam plaatst. The Art of Curating werd door de restaurantuitbater van Met Tijd en Boterhammen in Sint-Niklaas opgepikt. Daarvoor stelt Lisa nu haar derde expo samen. 

Tijdens haar studie kunstwetenschappen wou Lisa graag meer te weten komen over hedendaagse kunstenaars. Ze ging naar hen op zoek en besloot deze selectie te delen op het Instagramaccount The Art of Curating. ‘Op een nacht kwam ik op het idee om The Art of Curating op te starten. Dat idee ben ik helemaal gaan uitwerken. Hier was ik enkele maanden heel intensief mee bezig. Ondertussen is het een uit de hand gelopen hobby.’ 

In het begin was Lisa gebrand op het aantal volgers en sprak ze grote kunstenaars aan met de vraag om hun werk de delen. Het account bleef niet lang actief omdat haar focus fout lag. In het begin van de pandemie, tijdens de eerste lockdown, blies Lisa haar kunstproject nieuw leven in. ’Ik ging op zoek naar Belgische kunstenaars die ik al eens had gesproken. Na verloop van tijd werden dit ook kunstenaars die ik nog niet had ontmoet, maar waarmee ik in contact kwam via Instagram. Nu promoot ik elke week een andere kunstenaar in drie posts. Op maandag, woensdag en vrijdag deel ik een van hun werken.’ 

Lisa is zich ervan bewust dat er veel tijd online wordt gespendeerd. Via die weg wil ze haar volgers met nieuwe kunstenaars in contact brengen. ‘Ik geef mijn volgers de mogelijkheid om al scrollend door mijn profiel enkele kunstenaars te ontdekken. Op een vluchtige, gemakkelijke manier waarbij ze niet de deur uit hoeven te gaan. Op sociale media wordt vaak gezocht naar mooie dingen, en kunst hoort daar ook bij.’ 

‘Op sociale media wordt vaak gezocht naar mooie dingen, en kunst hoort daar ook bij’

Kunstenaars contacteren The Art of Curating geregeld met de vraag om hun werk in de kijker te zetten. Maar niet iedereen is geschikt om gedeeld te worden. Zo hanteert Lisa enkele criteria: ‘Om te beginnen moet ik geïnteresseerd zijn in de kunst, erdoor geprikkeld geraken en moet het een soort vrolijkheid bij me opwekken. Ik focus op beeldende kunst in al zijn vormen, dit kan 2D of 3D zijn, zoals schilderijen, textiel, beeldhouwkunst,…’

Lisa vindt het belangrijk dat de kunstenaar online actief is. ‘Ik ben er namelijk van overtuigd dat een kunstenaar zich in deze tijden niet kan profileren zonder op sociale media actief te zijn.’ Zoals de kunstenaars zelf, wil ook Lisa haar netwerk vergroten. ‘Het is een win-winsituatie. Mijn volgers worden voorgesteld aan de volgers van de kunstenaar, deze deelt mijn bericht en vervolgens ontdekken zijn volgers The Art of Curating. Op deze manier leer ik kunstenaars kennen en bouw ik een netwerk van geïnteresseerden uit. En dat vind ik het allermooiste: kunstliefhebbers en kunstenaars met elkaar in contact brengen.’

De eerste tentoonstelling liep van oktober tot november 2021, waar de werken van Watcharita Aroon werden getoond. ‘Doordat dit de eerste tentoonstelling was die ik cureerde, liep het nog niet zo vlot’, blikt ze terug. ‘Alles was nog heel nieuw: afspraken maken met kunstenaars, een prijslijst opstellen, de studio bezoeken, … Na deze tentoonstelling stelde ik een draaiboek op, dat ik gebruikte bij de voorbereiding van mijn tweede expo, Surroundings.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Online art gallery (@theartofcurating)


In deze tentoonstelling zijn de schilderwerken van Souhaila Maalen en Ellen Vandeputte, twee jonge kunstenaressen te zien. Deze tentoonstelling opende met succes op 20 februari. De grote opkomst was volgens Lisa niet alleen te danken aan haar Instagramposts, maar ook aan netwerken van de kunstenaressen en de hulp van een artikel in Het Laatste Nieuws. ‘Ik merk dat veel bezoekers werden gelokt door dat krantenartikel.’ Op deze manier werd een nieuw doelpubliek aangetrokken dat The Art of Curating nog niet kende van sociale media.

In haar draaiboek heeft Lisa ook een communicatieplan. Daarin schrijft ze wat ze een maand, twee weken, en een week vooraf moet doen. Dit gaat van posts tot het contacteren van nieuwsmedia. ‘Ik begin dan gewoon iedereen te stalken, tot op het vervelende af’, lacht ze. Dit intensieve plan zorgt ervoor dat haar volgers en potentiële volgers geregeld worden herinnerd aan de komende tentoonstelling. Volgens Lisa is dit het geheim van haar succes. ‘Ik post graag wat er te zien gaat zijn en deel sneak peaks. Ik wil dat mijn publiek weet wat er te doen zal zijn. Het leuke daaraan is dat ik mijn volgers buiten krijg om mijn expo’s te bezoeken.’ 

Op 27 maart opent de derde tentoonstelling van The Art of Curating, opnieuw in Met Tijd en Boterhammen. Hier zullen de werken van Jaco De Maesschalck, een tekenaar en schilder uit Sint-Niklaas, te zien zijn. Het onderwerp voor deze expo moet nog gekozen worden, maar de datum ligt al vast. ‘Het is de bedoeling dat alle tentoonstellingen vier weken duren. Tijdens de examenmaanden stel ik geen tentoonstellingen samen omdat ik nog student ben. Ook voor de zomer zijn de plannen nog onduidelijk’, besluit Lisa. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Online art gallery (@theartofcurating)

Tekst: Stien Leys, eindredactie: Merel Vernaeve
Foto: © Lisa Van Raemdonck