22/03/2022

VeggieChallenge: studenten eten minder vlees dan de doorsnee Belg

Maart staat volledig in het teken van de VeggieChallenge. Meer dan 14.000 Belgen gaan dit jaar de uitdaging aan om dertig dagen lang plantaardig te eten. Maar hoe zit het met de vegetarische en veganistische eetgewoonten van studenten? Student sociaal werk Jolan Sprengers neemt deel aan de VeggieChallenge en ziet positieve veranderingen: ‘Vegetarisch zijn leek altijd iets dat moeilijk was, maar als je het een maand probeert merk je dat je met vleesvervangers ver komt.’

In maart organiseert de Belgische Eva vzw jaarlijks de VeggieChallenge. In samenwerking met onder andere Garden Gourmet, die vegetarische en veganistische vleesvervangers aanbieden, en Colruyt Group willen ze Belgen aanmoedigen om dertig dagen plantaardig te eten. Dit doen ze aan de hand van verschillende acties: een rondreizende foodtruck, recepten op hun website, een prijzenpot en kortingsbons voor veggie producten. Deelnemers kunnen lid worden van de VeggieChallenge community en bij een diëtiste terecht voor voedingsadvies.

Student sociaal werk Jolan Sprengers besloot zich begin maart in te schrijven voor de VeggieChallenge: ‘Enkele vrienden waren al vegetariër. Ik vond dat een heel moedige beslissing en dacht dat ik dit zelf niet zou kunnen. De stap om vegetarisch te eten was te groot naar mijn gevoel. De VeggieChallenge is een actie die deze stap kleiner maakt.’

Bijna 1 op 5 studenten eet vegetarisch en 7 procent eet helemaal geen dierlijke producten meer en is veganist

Hoe eten studenten?
Jaarlijks publiceert Eva vzw ook een enquête over het eetgedrag van Belgen. Dit jaar namen 2.400 Belgen deel aan de bevraging. Een korte en anonieme rondvraag bij 45 studenten journalistiek op de Thomas More  hogeschool in Mechelen met gelijkaardige vragen, leert dat er grote verschillen zijn met de modale Belg. Terwijl de enquête van Eva vzw uitwijst dat maar 2 procent zichzelf omschrijft als vegetariër en 1 procent als veganist liggen die aantallen bij studenten journalistiek veel hoger. Bijna 20 procent van de ondervraagden eet vegetarisch en 7 procent eet helemaal geen dierlijke producten meer en is veganist.

Slechts een kleine 10 procent van de ondervraagde studenten eet dagelijks veganistisch terwijl bijna een kwart elke dag een vegetarische maaltijd consumeert. Maar 16 procent van hen eet dagelijks vlees. Als we dit vergelijken met de enquête uitgevoerd door Eva vzw zien we dat bij de modale Belg net geen 70 procent elke dag vlees eet.

Ook op gebied van de redenen om plantaardig te eten verschillen studenten enorm van de Belgen die Eva vzw ondervraagde in haar enquête. Daar was dierenwelzijn de voornaamste reden. Bij studenten weegt het milieu zwaarder door. Meer dan 55 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze minder of geen vlees eten vanwege de impact ervan op het klimaat. Een onderzoek van het Nederlandse Voedingscentrum toont dan ook aan dat wie per week 100 gram vlees minder eet, de impact van de broeikasuitstoot die zijn eetpatroon veroorzaakt met 5 tot 10 procent doet dalen. Eva vzw berekende dat als 50.000 Belgen gedurende de maand maart plantaardig eten ze bijna 1 miljoen kilogram CO2 zouden besparen. Ook op gebied van water is een maand veggie eten gelijk aan een besparing van 58 000 000 keer douchen.

Dierenwelzijn blijft ook bij zo’n 40 procent van de ondervraagde studenten een goede reden om vegetarisch of veganistisch te eten. Uit cijfers van Eva vzw blijkt dat er in België jaarlijks 285 miljoen dieren worden geslacht voor voeding. Per Belg komt dat neer op 1800 dieren in heel zijn leven. Ook bij Jolan Sprengers primeert klimaat en dierenwelzijn: ‘De VeggieChallenge is een mooi initiatief om jouw persoonlijke impact te verkleinen. Vele handen maken licht werk.’

‘Bij sommige vleesvervangers smaak je het verschil niet, en andere geven dan weer een nieuwe, lekker smaak’ – Jolan Sprengers (student sociaal werk)

Studenten die dan weer niet vegetarisch of veganistisch eten gaven aan dat ze vooral bepaalde producten te hard zouden missen. Eva vzw geeft in een artikel in De Morgen ook aan dat vleesvervangers en producten die zuivel vervangen vooral zo goedkoop en toegankelijk mogelijk moeten zijn om meer mensen over de streep te trekken. ‘Vegetarisch zijn leek iets waarbij ik te veel dingen moest los laten. Maar als je het een maand probeert, merk je dat je met vleesvervangers ver komt. Bij sommige vervangers smaak je het verschil niet en anderen geven dan weer een nieuwe, lekkere smaak’, aldus Jolan Sprengers.

Vegetariër of veganist zijn schudt ook het negatieve imago van zich af. Een onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam uit 2010 toonde nog aan dat woorden zoals ‘geitenwollensokken’ en ‘hippies’ het meest geassocieerd werden met vegetariërs en veganisten. Onder studenten vindt nu nog slechts 2 procent van de ondervraagden dat plantaardig eten nog een negatief imago heeft.

Wat met de toekomst?
In de toekomst wil zo’n 60 procent van de ondervraagde studenten meer plantaardig eten. Amper 15 procent van de studenten wil volledig plantaardig eten, maar dit is nog altijd 12 procent meer dan in de enquête van Eva vzw. Ook Jolan Sprengers is overtuigd: ‘Mijn plan is om vegetariër te blijven na deze challenge. In het begin was het moeilijk om mijn eetpatroon aan te passen. Ik ging ervan uit dat ik de maaltijden die ik altijd maakte niet meer zou kunnen maken. Nu vervang ik vlees gewoon door vegan of vegetarisch vlees, of laat ik het weg in sommige gerechten. Ik heb ook nieuwe recepten ontdekt en mijn kookkunsten verruimd. Ik merk het verschil nog amper.’

Studenten geven aan dat het aanbod van het campusrestaurant op de Thomas More hogeschool in Mechelen een grote impact kan hebben op het aandeel vegetariërs en veganisten. Nog geen 5 procent van de ondervraagden vindt dat er voldoende plantaardige opties zijn op de campus. Eva vzw haalt bij hun enquête ook aan dat als het veggie aanbod voldoende groot en voldoende lekker is, steeds meer mensen het zullen proberen. Hier is dus nog verbetering mogelijk volgens de studenten.

‘De VeggieChallenge laat zien dat iets wat zeer moeilijk leek, niet zo moeilijk is. Het is zeker aan te raden voor studenten die twijfelen over hun eetgewoonten, of voor wie het nog nooit geprobeerd heeft’, sluit Jolan Sprengers af.

Tekst: Renee Henderickx, eindredactie: Lukas Emmerechts
Photo: Vegan Liftz (via Pexels)