29/04/2022

#Booktok, maar dan in het Nederlands

Engelstalige fictie zit in de lift. Denk maar aan de ene na de andere bestseller die viraal gaat op #Booktok: het deel van Tiktok waar gebruikers filmpjes maken over hun favoriete boeken. Ook in Belgische boekhandels breidt de afdeling anderstalige fictie steeds verder uit. Maar wat als je nu net je leesgewoonten wil veranderen en Vlaamse literatuur wil ontdekken? Jorien Caers is de medeoprichter van boekhandel Luddites in Antwerpen en geeft hieronder een overzicht van alle Nederlandstalige boeken die meteen op jouw to be read-lijstje moeten komen.

‘Booktok is een gigantisch fenomeen’, beaamt Jorien Caers die bij boekhandel Luddites verantwoordelijk is voor de Nederlandstalige vleugel. ‘Er is een hele generatie jongeren die beïnvloed wordt door boekentips op TikTok en onze winkel binnenstapt om titels te kopen die ze op Booktok ontdekt hebben. We moeten dit echt opvolgen binnen onze winkel. We profileren ons als een winkel met een grote Engelstalige collectie. We merken dat hier het meeste vraag naar is en een groot Engelstalig aanbod is altijd ons doel geweest.’

Bij Luddites zien ze geen stijging in de vraag naar Nederlandstalige literatuur, maar wel een verandering in het aanbod. ‘We zien dat literaire fictie in het genre van Sally Rooney (een Ierse auteur bekend van boeken zoals Normal People en Beautiful world, where are you, red.) bij ons doelpubliek hard aanslaat en dat uitgeverijen hier ook op inspelen. Het gaat vaak over zware onderwerpen, maar de boeken zijn toegankelijk en vlot geschreven. We proberen zoveel mogelijk Nederlandstalige auteurs een kans te geven en kopen dus vaak boeken die origineel in het Nederlands geschreven zijn en geen vertalingen vanuit het Engels.’

Booktok
‘Booktok heeft ervoor gezorgd dat vooral jongere meisjes de weg naar de boekhandel terug gevonden hebben’, merkt Caers op. ‘Zij zijn vooral op zoek naar Engelstalige boeken, maar ik krijg soms wel de vraag af ik iets in het Nederlands kan aanraden. In het Nederlands is er in bepaalde genres echter weinig aanbod, wat enorm spijtig is. Op gebied van science-fiction of fantasy loopt Nederlandstalige literatuur nog achter. Dan grijpen jongeren heel snel naar vertaald werk of Engelstalige boeken.’

Voor zij die op zoek zijn naar jongere, hedendaagse auteurs raadt Jorien schrijvers zoals Zita Theuninck en Lisanne De Gendt aan. ‘Ik was zelf onder de indruk van het debuut van Lisanne De Gendt. Het zijn bovendien jonge auteurs die heel toegankelijk schrijven. Ideaal om mee te starten. Ook Lize Spit blijft voor mij een aanrader’, vertelt Jorien.

‘Op gebied van science-fiction of fantasy loopt Nederlandstalige literatuur nog achter. Dan grijpen jongeren heel snel naar vertaald werk of Engelstalige boeken’ – Jorien Caers (Luddites)

Zware Vlaamse literatuur
Jorien hoort vaak de kritiek dat Vlaamse literatuur zwaar en ontoegankelijk is. ‘Er zijn veel oudere boeken in het Nederlands die nog verdacht hedendaags zijn. Klassiekers zoals De geruchten van Hugo Claus. Lezers beginnen vaak aan Het verdriet van België van diezelfde auteur, maar dat is echt een lijvig en intensief boek om te lezen. De geruchten leest vlotter en is toegankelijker. Als je de ‘grote auteurs’ wil ontdekken raad ik ook auteurs zoals Louis Couperus en Cyriel Buysse aan. Zij schreven heel realistisch en hun werk blijft heel herkenbaar. De zusjes Loveling behoren ook tot die groep auteurs uit de 18de en 19de eeuw die toch hedendaags blijven.’

Om af te sluiten stipt Jorien nog twee andere schrijvers aan. ‘Als je op zoek bent naar vlot geschreven boeken die je in een keer kan uitlezen, zijn zowel Mohamed Ouaamari als Ish Ait Hamou uitstekende opties.’

Wat met de toekomst?
In de toekomst gaan er minder boeken vertaald worden volgens Jorien. ‘Zeker Engelstalige boeken gaan niet meer naar het Nederlands vertaald worden. Uitgeverijen merken ook dat steeds meer lezers boeken in de brontaal kopen en lezen. Voor hen heeft het geen zin meer om de rechten aan te kopen. Daarnaast denk ik ook dat Booktok nog groter gaat worden. De invloed hiervan wordt enorm onderschat.’

Ontdek hieronder de zeven tips van Jorien:


Toen liefde leven werd – Lisanne De Gendt
Dit is er een voor de liefhebbers van Sally Rooney en literaire fictie. In Toen liefde leven werd schrijft Lisanne De Gendt over verwachtingen van anderen over het leven van het hoofdpersonage en hoe moeilijk het is om keuzes te maken die niet voldoen aan die verwachtingen.


Het wordt spectaculair. Beloofd. – Zita Theunynck
Dit boek bestaat uit 23 brieven die de hoofdpersonages naar elkaar schreven. Het is een liefdesroman die start met een romantische eerste ontmoeting en je meevoert in de ups en downs van een niet zo vanzelfsprekende liefde.


Het smelt – Lize Spit
In Het smelt beschrijft Lize Spit de mysterieuze zomer van drie kinderen die samen opgroeien. Dertien jaar na de uit de hand gelopen zomer keert een van hen terug naar haar geboortedorp.


Een revolverschot – Virginie Loveling
Een romantische en spannende thriller over twee zussen die verliefd worden op dezelfde man. Loveling’s machteloze personages worden tot het uiterste gedreven in uitzichtloze situaties.


Een winter in het Zuiderland – Virginie Loveling
Het verhaal van Virginie Loveling’s reis langs de Azurenkust en Italië waarin ze focust op het menselijke aspect en het overbruggen van nieuwe culturen.


Groetjes uit Vlaanderen – Mohamed Ouaamari
In deze biografie vraagt Mohamed Ouaamari met scherpe pen zich af wat een Vlaming een Vlaming maakt en of hij zichzelf een Vlaming mag noemen. Grappig, ontroerend maar bovenal toegankelijk en direct geschreven.


Cécile & De tocht van Kareem – Ish Ait Hamou
Deze editie, met illustraties van Penelope Deltour, vertelt het verhaal van een elfjarige jongen die op zoek gaat naar zijn identiteit maar gaandeweg verwikkelt raakt in een duister verhaal.

Tekst: Renee Henderickx, eindredatie: Stijn De Belder
Foto’s: © Renee Henderickx