28/04/2022

Hoe je als student Oekraïense vluchtelingen kan steunen

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is volop aan de gang. Duizenden Oekraïners ontvluchten hun land op zoek naar een veilig onderkomen. Over heel Europa bieden mensen ondersteuning in de mate van het mogelijke. Wil jij ook je steentje bijdragen, maar heb je als student te weinig geld op overschot om te doneren? Op deze manieren kan je steun verlenen aan Oekraïne.

De situatie in Oekraïne is onveilig. Het Russische leger blijft slachtoffers maken en schade aanrichten. De Oekraïense vluchtelingen blijven toestromen en Europa probeert hulp te bieden op verschillende manieren. Vooral donaties aan organisaties zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen kunnen helpen. Maar hoe weet je als student hoe je zelf kan helpen?

Op de website van Vluchtelingenwerk Vlaanderen kan je geld of spullen doneren en lezen hoe je vrijwilliger wordt. © Jolien Van der Linden

Donaties binnen België

Een misschien voor de hand liggende manier van helpen, is door te doneren. Paulien Natens, beleidsmedewerker integratie van de organisatie vluchtelingenwerk Vlaanderen, legt uit hoe je dat als student kan doen. ‘Voor steun aan organisaties die vanuit België werken, kan je op onze website een gift doen. Je vindt er alle praktische informatie en wat wij met jouw donatie doen. Vrijwilligersorganisaties bij jou in de buurt kunnen ook elke steun gebruiken. Kijk zeker eens of er een organisatie in jouw buurt is die je zou kunnen ondersteunen. Als je slachtoffers in Oekraïne wil helpen, kan je terecht bij Oekraïne 12-12. Die oproep lanceerden de leden van Consortium 12-12 ten voordele van de slachtoffers van de crisis. De zeven humanitaire organisaties die hiervan deel uitmaken, zijn bezorgd over de gevolgen van het militaire conflict voor de inwoners van Oekraïne. Je kan doneren via de website of op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212.’

Vrijwilligerswerk op maat

Ook als je niet veel geld op zak hebt, kan je helpen. ‘Studenten kunnen zich inzetten als vrijwilliger bij verschillende acties. Dat heeft net zoveel impact als een financiële bijdrage. Op de website van Give a day kan je zoeken naar vrijwilligerswerk op basis van jouw interesses en locatie. Ook Radio 2 lanceerde via wéldoeners verschillende oproepen waar je je als vrijwilliger bij kan aansluiten. Je kan ook vrienden of familie ondersteunen die Oekraïners opvangen thuis. Ook zij kunnen alle steun gebruiken.’

‘Zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je zelf iets deelt’ – Paulien Natens

Wil je zelf iets op poten zetten? Dan kan je inzamelacties voor goederen organiseren. ‘Zoek zeker vooraf uit wat nog nodig is, want je bent hierin niet de enige’, waarschuwt Natens, ‘Neem contact op met je gemeente om te kijken of er al inzamelacties bezig zijn in jouw buurt. Zo kan je zelf nog kiezen of je ergens bij aansluit of je zelf een andere actie opstart.’

Solidariteit en correcte informatie

Naast al deze actieve ondernemingen, kan je ook op andere manieren tonen dat je Oekraïne steunt. Deel jouw solidariteit op sociale media. Laat weten dat je meeleeft met de Oekraïners en dat je tegen de acties van Rusland bent. ‘Nog belangrijker is om zelf de juiste informatie te lezen en verspreiden’, deelt Natens nog mee. ‘Vooral tijdens zulke conflicten kom je veel beelden tegen die gedeeld zijn, maar niet bij de situatie (hier de oorlog, red.) horen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voor je zelf iets deelt. Amnesty International deelt interessante links naar bewijzen van oorlogsmisdaden. Maar ook hoe critici de mond gesnoerd wordt en beperkingen van mensenrechten komen aan bod. Het is een nuttige tegenstem in de strijd tegen fake news.’

‘Blijf niet met je angsten zitten en praat erover’ – Paulien Natens

Wie nog extra informatie zoekt, kan terecht op de website van de Europese Unie. Daar vind je verhalen van Oekraïense vluchtelingen zelf, maar ook hoe Europa de oorlogsvluchtelingen helpt. Alle organisaties waar je kan doneren staan bij elkaar opgelijst in een duidelijk overzicht. Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je daarvoor terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of je kan met een medewerker chatten. ‘Blijf vooral niet met je angsten zitten en praat erover. Bang zijn in deze tijden is meer dan normaal en dat mag je niet onderdrukken’, besluit Natens.

Tekst: Jolien Van der Linden, eindredactie: IJsbrand van Lambalgen
Foto: © Jolien Van der Linden
Afbeelding bovenaan: manhhai (CC BY 2.0)