25/09/2022

Antwerpse Modeacademie krijgt nieuw opleidingshoofd: ‘Brandon Wen is een carnavalsfiguur’

In de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten gaat het nieuwe academiejaar dit jaar gepaard met een nieuw afdelingshoofd. De Amerikaanse Brandon Wen neemt het over van het Antwerpse mode-icoon Walter van Beirendonck, die na dertig jaar stopt als opleidingshoofd en mentor. Eerstejaarsstudent Leeloo Love Gilbert (19) is enthousiast over de verandering: ‘Het was tijd voor iemand nieuw en jong. Brandon Wen brengt een heel andere energie in de academie en dat is direct zichtbaar.’

Na dertig jaar afdelingshoofd moet Walter van Beirendonck (65) op pensioen. Hij geeft daarbij de fakkel door aan Brandon Wen: een charismatische 29-jarige Amerikaanse modeontwerper en performance artist die zelf studeerde aan de Antwerpse Modeacademie. ‘Walter van Beirendonck heeft een bijna goddelijke status binnen de academie door zijn ervaring en succesvolle carrière als modeontwerper. Brandon Wen is anders: hij is spontaan, warm, open en valt beter te omschrijven als een prins die zich vermomt als burger’, zegt Leeloo.

De negentienjarige modestudente vindt het niet erg om te starten onder een nieuw opleidingshoofd: ‘In zekere zin ben ik opgelucht. Eigenlijk was ik bang van Walter van Beirendonck door de vele verhalen die ik al over de opleiding en hemzelf hoorde. Ik hou van mode en wil er veel over leren. Iemand met zoveel ervaring als Walter is dan een cadeau, maar dat weegt niet op tegen de druk, het niveau en de verwachtingen die daarbij komen kijken.’

Hoge verwachtingen

Op haar eerste schooldag ontmoette Leeloo Brandon Wen in levenden lijve. Ze beschrijft hem als een ‘carnavalsfiguur’, maar wel ‘op de best mogelijke manier’. Hij brengt nieuwe energie in de academie. ‘Toen hij binnenkwam sprong hij meteen op een tafel met zijn wolkachtige jurk aan en riep hij ‘Can everybody see me?’’, vertelt ze.

‘Het was tijd voor iemand nieuw. We zien al jarenlang hetzelfde van de Modeacademie’, zegt de modestudente. ‘Ik denk dat studenten in de eerste plaats Walter wilden behagen met hun collecties, naar mijn verwachtingen zal dat anders zijn onder leiding van Brandon Wen.’

Iemand opvolgen die zo geliefd was, gaat altijd gepaard met hoge verwachtingen, maar Leeloo hoopt vooral op verandering: ‘Ik verwacht een modernere aanpak. Brandon is jong en denkt anders. Hij beseft dat wij een nieuwe generatie zijn die aan de slag willen gaan met bijvoorbeeld gerecycled materiaal en repurposing (oude kledij verwerken tot nieuwe kledij, red.). In tegenstelling tot Walter is hij zelf deel van die generatie en dat is exciting.’

 

Tekst: Jens Roothoofd, eindredactie: Femke De Kerpel, Stijn De BelderFoto: © Akhil Babu