27/09/2022

‘De tijd gaat snel, gebruik hem wel’: waarom is perceptie van tijd bij ouderen anders dan bij jongeren?

‘De tijd is voorbijgevlogen’, een zin die jongeren vaak gebruiken. Maar voor onze ouders en grootouders lijkt de tijd nog sneller te gaan. Filosoof Karim Zahidi: ‘Jongeren kunnen vandaag zoveel doen dat ze zich soms verliezen in de drukte, waardoor het lijkt dat hun tijd snel voorbijgaat. Toch percipiëren ouderen tijd veel sneller.’ 

‘Vroeger keek ik vaak uit naar kleine dingen. Ik merk een groot verschil tussen mijn jeugd en de jeugd van mijn kleinkinderen. Soms hebben ze zelfs geen tijd meer voor hun opa en oma’, zegt gepensioneerde Johan Vanderheyden (82). Het gevoel dat de tijd snel voorbijgaat heeft een verklaring. 

Beleefde tijd en wetenschappelijke tijd

Filosoof Karim Zahidi maakt een onderscheid tussen de beleefde tijd en de wetenschappelijke tijd. Hij legt het verschil uit aan de hand van de theorie van de Franse filosoof Bergson. ‘Beeld je de tijd in als een lijn. Deze lijn is de wetenschappelijke tijd, die is homogeen en altijd hetzelfde. De beleefde tijd is onze tijd. Onze tijd is een spoeltje waarop de lijn van wetenschappelijke tijd wordt opgewonden. Hoe meer draad er op dit spoeltje komt, hoe meer je als persoon verandert, waardoor ook onze perceptie van tijd anders is.’ 

Dit verklaart waarom de perceptie van tijd bij ouderen veel sneller is dan bij jongeren. Ouderen hebben een ander levensritme en meer draad op hun spoel. ‘Ik wist helemaal niet dat ouderen voelen dat de tijd nóg sneller voorbij gaat’, zegt studente communicatiemanagement Georges Vermast (21) verbaasd. ‘Ik dacht dat voor ouderen alles iets trager ging aangezien hun levensritme anders is.’ 

Wil je meer te weten komen over hoe Georges Vermast en Johan Vanderheyden denken over tijd? Bekijk dan onderstaande videoreportage.

Tekst: Mikaela Pimentel, eindredactie: Joana Rebelo
Reportage: Mikaela Pimentel, camera: Mikaela Pimentel, geluid: Mikaela Pimentel
Foto: © Mikaela Pimentel