26/09/2022

NASA knalt live asteroïden uit de hemel

Met DART (Double Asteroid Redirection Test) lanceert NASA (de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie) de eerste testmissie om de aarde te beschermen tegen meteorieten en andere brokstukken uit de ruimte. De oefening zal de asteroïde Dimorphos uit elkaar knallen. Het is een test want die asteroïde vormt voor ons geen gevaar. De eerste test van deze nieuwe technologie is live te volgen via een YouTube-stream.

Het doel van het DART-programma is nagaan hoe moeilijk het zou zijn om brokstukken die richting aarde vliegen tegen te houden. Dit test NASA door een ruimtesonde van 570 kilogram tegen een snelheid van 20,000 kilometer per uur tegen de asteroïde te doen botsen. Op deze manier zou Dimorphos uit positie gebracht worden. Dimorphos komt van het Griekse woord Dimorphos wat betekent ‘twee vormen hebbend’. Dit omdat Dimorphos als eerste hemellichaam van vorm veranderd wordt door menselijke interventie.

De asteroïde op exact het juiste moment raken is ook een uitdaging voor de wetenschappers van NASA. Dimorphos bevindt zich vlak bij de nog grotere asteroïde Didymos. Pas tijdens de laatste vijftig minuten van de reis zal DART de twee kunnen onderscheiden. NASA moest software ontwikkelen waarbij DART zichzelf bestuurt omdat er vanop de aarde niet genoeg tijd is om het traject van de ruimtesonde aan te passen. Omdat DART zelf vernietigd wordt bij de impact met Dimorphos nam de ruimtesonde een aparte satelliet, LiciaCube, mee. Deze werd al gelanceerd en zal beelden maken na de impact.

Kilometerslange krater
NASA benadrukt dat Dimorphos momenteel niet op een traject richting aarde zit en dat de test de asteroïde ook niet per ongeluk onze richting uit kan sturen. Mocht een asteroïde zoals Dimorphos de aarde raken zou dit een krater van een kilometer lang en honderden meters diep creëren. Wetenschappers schatten dat de impact in de nacht van maandag 26 op dinsdag 27 september zal plaatsvinden rond kwart over twaalf. De hele missie is live te volgen op YouTube.

Tekst: Renee Henderickx, eindredactie: Stijn De Belder
Foto: Pixabay (CC0 1.0)