10/09/2022

Studenten maken zich meer zorgen om inflatie dan om corona

De coronacrisis komt steeds minder aan bod in de media, en ook in de hoofden van studenten. Zowel Nederlandse als Vlaamse studenten maken zich nu meer zorgen om de inflatie en de geldzorgen die daar bij komen kijken, dan over Corona.

Uit een peiling onder Nederlandse studenten door StuDocu, een platform voor het uitwisselen van samenvattingen, blijkt dat studenten onder andere minder vaak uit gaan en minder reizen door de stijgende prijzen. Ook huurverhogingen en stijgende energiefacturen dragen bij aan de financiële onzekerheid. Bijna 60% van de bevraagde studenten gaven aan door de inflatie nu meer stress te hebben dan tijdens de coronalockdowns.

Uit een enquête van 21bis blijkt dat zorgen om inflatie ook spelen bij Vlaamse studenten. Van de 23 bevraagde studenten gaven er 16 (70%) aan dat inflatie bijdraagt aan hun stress, en voor 4 studenten (17%) was inflatie zelfs de grootste oorzaak van stress. Corona daarentegen was voor 9 studenten (40%) een factor en voor slechts één respondent de grootste stressfactor.

Ook Aisha, een 24 jarige studente criminologische wetenschappen aan de UGent, merkt de invloed van de inflatie op haar winkelwagentje. “Ik heb het geluk dat er nog heel veel voor mij vanuit thuis uit betaald wordt, zoals kleren, telefoonrekening, mijn kot, mijn opleiding en wat extra’s. Maar ik merk dat ik vaker meer moet uitgeven aan zaken dan pakweg een half jaar geleden.”

Niet alleen essentiële producten zijn in prijs gestegen, ook het stoom afblazen, wat voor veel studenten belangrijk is, is duurder geworden: “Ik zit nog al met een gemengde vriendengroep waarin de helft al werkt en de andere helft nog aan het studeerde is en in merk wel dat er soms leuke activiteiten afgelast worden omdat ze (te) duur zijn geworden.” Dat beaamt ook Marnix Boer, medeoprichter en CEO van StuDocu in een interview met Nationale Zorggids, een Nederlands nieuwsplatform voor zorgprofessionals: “(En dat) terwijl iedereen er zo veel zin in had. Uit een eerder onderzoek dat dit jaar in samenwerking met Eventix is gedaan, bleek dat het overgrote deel van de studenten helemaal geen rekening meer houdt met Corona bij het plannen van festivals. Ze hebben in twee jaar coronapandemie vooral het losgaan en samenzijn met mensen gemist. Nu dit eindelijk weer kan, gaan de plannen voor veel studenten alsnog niet door.”

Maar ook de media spelen belangrijke een rol in de stress die studenten ervaren ten gevolge van de inflatie, vindt Aisha: “Het komt constant in het nieuws hoe duur onze winkelkar is geworden, hoe duur energie is, dat het onmogelijk is om een eigen huis te kopen, hoe je geld kan besparen, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat ik er zelf ook meer aandacht aan schenk.” Die extra aandacht kaart ze echter ook aan als een positief punt: “Ik merk dat ik hierdoor wel bewuster ben geworden van de waarde van geld en meer nadenk over hoe ik mijn geld te spendeer. Ik probeer te sparen en bewuster te gaan kopen door verpakkingsvrij en tweedehands te winkelen, door te zoeken naar kortingen en door apps te gebruiken zoals too good to go, een dienst die voedselverspilling probeert tegen te gaan door gebruikers overschotten van winkels te laten kopen, vaak voor een lagere prijs.”

Voor de oorzaken van de inflatiecrisis kijkt Aisha niet alleen naar de globale ontwikkelingen, maar ook naar de Belgische politiek: “Ik denk dat de huidige situatie in Oekraïne zeker een belangrijke impact heeft op de prijs van sommige producten, maar anderzijds is er in het verleden weinig aandacht gegaan naar het klimaat en de aanpak van eerdere economische crisissen waardoor nu alles in één keer samenkomt. De politici onderschatten de situatie en willen vaak hun eigen wil doordrijven in plaats van even de partij grenzen aan de kant te schuiven en met een aanpak te komen die écht effectief is. Maar het is nog nooit eeuwig blijven regenen en ik heb er het vertrouwen in dat we dit als samenleving inclusief de politiek tot een goed einde kunnen brengen als er ego’s aan de kant geschoven kunnen worden. Hoewel ik mij er ook bewust van ben dat het waarschijnlijk op zijn vroegst pas volgende lente beter gaat worden, en dat de winter maanden nog wel extra druk kunnen zetten op de huidige situatie.”

Tekst: IJsbrand v.L.
Foto boven: Dziana Hasanbekava via Pexels