29/09/2022

Week van het Hart 2022 focust op het belang van slaap: ‘Soms doe ik als een klein kind een middagdutje’

Met de Dag van het Hart op donderdag 29 september komt er een einde aan de Week van het Hart, een actie van de Belgische Cardiologische Liga. Gedurende deze zeven dagen wil de liga het belang van goede hartzorgen extra in de verf zetten. Het centrale thema dit jaar is het effect van slaap op hartstoornissen. Hartpatiënte Rachelle (30) vertelt: ‘Op sommige avonden lig ik al om acht uur in bed, maar dan kan ik er weer de hele week tegenaan.’

De 43e editie van de Week van het Hart vestigt de aandacht op het belang van kwaliteitsvolle slaap. Een slechte slaapgewoonte staat namelijk in de top tien van oorzaken voor hartfalen. Elke dag worden 40 nieuwe mensen geconfronteerd met hartfalen en patiënten worden steeds jonger: het aandeel onder 51 jaar stijgt, meldt informatiesite mijnhartklopt.be. Naast genoeg bewegen en gezond eten is een regelmatig slaappatroon dus cruciaal voor een gezond hart.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rachelle (@hartpatientrent)

Hartpatiënt Rachelle (30) uit Rotterdam is geboren met een lekkende mitralisklep. Nadat de complicaties zich stilaan opstapelden, onderging ze hiervoor in 2014 een hartoperatie. ‘Ik viel meerdere keren per dag flauw, waardoor simpele dingen als boodschappen doen haast niet meer lukten.’

‘Simpele dingen als boodschappen doen lukten haast niet meer’ – Rachelle (30)

Hardlopen als nieuwe hobby
Na de ingreep startte Rachelle met hardlopen, een compleet nieuwe hobby voor haar. ‘Mijn eerste doel was om vijf kilometer te kunnen lopen. Dat is gelukt en inmiddels ben ik aan het trainen voor de Bruggenloop in december, een traject van vijftien kilometer over verschillende Rotterdamse bruggen.’

Om haar eigen hartproblemen onder controle te houden, beperkt Rachelle haar zoutinname. ‘Zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht blijft vasthouden. Dat zorgt dan weer voor druk op de hartkamers.’

‘Een hartafwijking hebben is topsport van tijd tot tijd’ – Rachelle (30)

Signalen op tijd opmerken
Ook wijst Rachelle, net als de Belgische Cardiologische Liga, op de waarde van goede slaapgewoontes. ‘Een hartafwijking hebben is topsport van tijd tot tijd’, zegt ze. ‘Het is belangrijk om signalen van je lichaam op tijd op te merken. Als ik merk dat ik moe word, geef ik gewoon toe aan de slaap. Soms betekent dat dat ik als een klein kind een middagdutje doe. Dat gebeurt gelukkig niet al te vaak, maar zeker in de wintermaanden merk ik dat de temperatuur meer van m’n lijf vraagt. Op sommige avonden lig ik dus om 8 uur in bed, maar dan kan ik er weer de hele week tegenaan.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rachelle (@hartpatientrent)

Rachelle denkt dat er meer aandacht besteed kan worden aan wat er allemaal wel mogelijk is als hartpatiënt. ‘Je leven stopt niet tijdens en na een aandoening. Ik denk als daar meer aandacht voor komt, dat er meer begrip en openheid zal komen voor hartpatiënten en dat er niet meteen geshockeerd op zal worden gereageerd.’

Tekst: Stijn De Belder, eindredactie: Wout Libin
Foto: © Rob van Efferen