Woorden omzetten in kunstwerken: afbeeldinggenerator DALL-E opent voor het grote publiek
De nieuwe versie van DALL-E is nu beschikbaar voor het grote publiek, dat laat het bedrijf achter de tool, OpenAI, vandaag weten. De text-to-image beeldgenerator kon gebruikt worden door de 200 testgebruikers. Het Amerikaanse bedrijf paste daarna hun feedback toe en nam enkele voorzorgmaatregelen tegen aanstootgevende content. De AI is nu klaar voor het grote publiek en ook 21bis-redacteur Jens Roothoofd probeerde de tool uit om gekke afbeeldingen te genereren.
Met DALL-E kan je een tekstuele beschrijving omzetten in een afbeelding. De werken lijken gemaakt door een echte persoon, omdat de artificiële intelligentie achter DALL-E makkelijk stijlen van bekende artiesten nabootst. Het is de tweede en verbeterde versie van de online tool, want in januari 2021 werd DALL-E 1 gelanceerd.
— Weird Dall-E Mini Generations (@weirddalle) July 26, 2022
DALL-E werd razend populair op Twitter, waar gebruikers hun creaties massaal deelden. Toch zijn deze afbeeldingen vaak niet afkomstig van DALL-E. De meeste, vaak nachtmerrieachtige afbeeldingen die online duizenden likes sprokkelden, kwamen van namaakapplicatie Craiyon, voordien DALL-E mini.
2 miljoen creaties per dag
Oorspronkelijk konden enkel 200 testgebruikers spelen met de echte DALL-E. Het bedrijf koos verschillenden artiesten en onderzoekers om zijn product te testen. Nadat OpenAI de feedback van de testgebruikers toepaste, besloot het bedrijf de generator te openen voor iedereen.
View this post on Instagram
Door de stijgende populariteit kwam er ook een wachtlijst. Het bedrijf liet 1,5 miljoen mensen toe om de applicatie te gebruiken. Volgens OpenAI zouden gebruikers dagelijks 2 miljoen afbeeldingen genereren.
Zelf maakte 21bis-redacteur Jens Roothoofd ook beelden. Beschrijvingen zoals ‘Dali schilderij van koeien die wijn drinken in de woestijn’ of ‘stylish kat die de afwas doet in de stijl van Picasso’ veranderen in een tiental seconden naar vier kunstmatig gegenereerde afbeeldingen. Een uur later ben je nog steeds gekke beelden aan het bedenken en genereren.
Aanstootgevende content
Gebruikers zullen waarschuwingen krijgen en kunnen zelf verbannen worden van het platform als ze aanstootgevende content proberen te maken. Zo mag je geen eigennamen of woorden gelinkt aan geweld gebruikt worden. Ook voor pornobeelden kan je best op andere sites terecht.
Tekst: Jens Roothoofd, eindredactie: Stijn De Belder
Afbeelding: Jens Roothoofd via DALL-E met prompt ‘Dali painting of cows drinking wine in a desert’