24/10/2022

Dierenasielen vangen recordaantal dieren op: ‘De mens is hoofdoorzaak nummer één; we zijn te dominant geworden’

Dierenopvangcentra kregen vorig jaar 48.000 dieren binnen. Dat maakte Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) bekend tijdens zijn bezoek aan Diests dierenasiel Kaggevinne Forrest & Friends. Met een stijging van 6.000 dieren ten opzichte van 2019 is dat zelfs een recordaantal, schrijft De Morgen, maar waaraan is die stijging te wijten?

Ook bij Nancy Van Liefferinge van SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen stijgt het aantal binnenkomende dieren. Zij vangt zieke en gewonde wilde dieren en vogels op. Terwijl ze andere jaren rustige winters heeft, valt de stroom met dieren die binnenkomen ook dit jaar niet stil. ‘Er komen nu dagelijks gemiddeld zes dieren binnen. Wij kijken wat ze mankeren en lossen die problemen op, zodat ze uiteindelijk terug in de natuur kunnen belanden.’

‘Mens is hoofdoorzaak’
De oorzaak van al die verzwakte dieren moeten we vooral bij onszelf zoeken, vindt Nancy. ‘Het verkeer is toegenomen en overal wordt gebouwd. Dat gebeurt vaak met enorm grote ramen, waardoor er veel raamslachtoffers bij zijn gekomen. Mensen gaan wandelen en blijven niet altijd op de paden, waardoor de reeën opgejaagd worden en tegen afsluitingen lopen of overreden worden.

‘Daarnaast mag er geen reiger bij onze vijver komen, dus overspannen we die met draden waar andere vogels in blijven hangen. De mens is hoofdoorzaak nummer één’, vertelt Nancy. ‘Het probleem is dat we te dominant zijn geworden. Die bouwstop mag er van mij hoe eerder hoe liever komen, voordat het laatste stukje groen wordt ingepalmd.’

Ook bij De Zorghoeve vzw in Kortenaken vinden meer en meer dieren onderdak. Stevie Pots vertelt dat er bij hen vooral meer vraag is om afstand te doen van dieren, door mensen die hun metgezel niet meer ‘nodig hebben’.

Na hun verblijf in De Zorghoeve kunnen de dieren terecht bij een nieuw baasje. Foto: © De Zorghoeve vzw

De Zorghoeve ziet vooral herdershonden binnenkomen. ‘Kopers kiezen vaak het foute ras, omdat ze  vooral naar de looks kijken en niet zozeer naar het karakter en de werklust van de hond’, zegt Stevie. ‘Daar gaat het vaak mis: mensen lezen zich niet genoeg in over de eigenschappen van rashonden. Als je een herdershond koopt, maar er niet mee doet waar het dier nood aan heeft, is de kans op gedragsproblemen veel groter.’

‘Tuincentra beginnen verkopen nu ook konijntjes te verkopen. Dat zou niet mogen’ – Henry Vandenbossche, Socio vzw

Tuincentra, blijf bij je leest
Bij Henry Vandenbossche van Socio vzw in Deurne komen er eveneens meer dieren binnen, nu vooral parkieten en kanaries.

‘Maar tuincentra beginnen nu ook konijntjes te verkopen. Dat zou niet mogen’, zegt hij. ‘Schoenmaker blijf bij je leest, denk ik dan. Zij horen bloemen en planten te verkopen, maar nemen er nu dieren bij terwijl ze er niet veel van kennen. Wij krijgen hier geregeld konijntjes binnen vanuit die centra. Er staat dan rammelaar (een mannelijk konijn, red.) in het boekje, terwijl het eigenlijk een vrouwtje is.’ Om zulke situaties te voorkomen, spoort Henry mensen aan hun dieren zoveel mogelijk via asielen aan te schaffen.

Tekst: Stijn De Belder, eindredactie: Renee Henderickx
Foto: © De Zorghoeve vzw