06/10/2022

Inwoner Florida over bezoek Biden: ‘Ik weet niet of dit iets zal oplossen’

‘De discussie over het al dan niet bestaan van klimaatverandering is voorbij.’ Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden tijdens het presidentieel bezoek aan Fort Myers in Florida. Op woensdag 5 oktober betuigde hij er steun en beloofde federale hulp aan de slachtoffers van orkaan Ian. Die verwoestte vorige week grote delen van de staat en maakte 84 slachtoffers.

Ormónd Derrick (24) is Floridiaan en woont in Tampa Bay. Die regio bleef vrijwel gespaard door orkaan Ian, toch kan hij zich inleven in de situatie waar vele van zijn vrienden in verkeren. Ormónd is kritisch over het presidentieel bezoek: ‘Ik ben niet zeker of dit zal helpen om de verwoesting die de ramp met zich meebracht op te lossen. Waar we echt nood aan hebben, zijn mensgerichte investeringen die Florida op een duurzame manier heropbouwen en ons voorbereiden op een toekomstige orkaan.’ 

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door President Joe Biden (@potus)

 

Robin de Wouters is woordvoerder voor Democrats Abroad Belgium, de buitenlandse tak van de Democratische partij. Deze organisatie probeert Amerikanen in het buitenland te informeren over hun rechten en hoe zich politiek te engageren. ‘Er zijn altijd voor- en nadelen aan een presidentieel bezoek na een natuurramp. Het voordeel is natuurlijk dat de Executive Office of the President of the United States (dienst die het werk van de president ondersteunt, red.) zo toont dat ze meeleeft met de slachtoffers. Het nadeel is dat voor zo’n bezoek heel wat beveiliging nodig is. Het is veel werk voor de weinige politieagenten die door de orkaan andere prioriteiten hebben.’

 

Robin de Wouters, woordvoerder Democrats Abroad Belgium © Robin de Wouters

 

Tweestrijd

De klimaatcrisis is een gevoelig onderwerp binnen de Amerikaanse politiek. De Democraten en Republikeinen denken anders over hoe en of ze de klimaatopwarming moeten aanpakken. Doordat de tussentijdse verkiezingen voor de deur staan (8 november, red.) kwam de orkaan voor Ron DeSantis, de Republikeinse gouverneur van Florida, op een politiek ongelegen moment. 

Deze verkiezingen worden traditioneel gehouden in het midden van de presidentiële ambstermijn van vier jaar. ‘DeSantis zit daardoor in een tweestrijd’, zegt de Wouters. ‘Hij kan de slachtoffers van de orkaan niet negeren, ongeacht hun politieke voorkeur. Maar hij moet ook oppassen met wat hij zegt over klimaatverandering, want anders riskeert hij de rechtse achterban van zijn partij te verliezen.’

 

‘Er is geen infrastructuur die ons beschermt tegen natuurrampen’ – Ormónd Derrick

 

DeSantis vroeg hulp aan president Biden om federale steun te verzekeren. Dat is opvallend, want zij zijn politieke rivalen. Biden verzekerde tijdens zijn bezoek federale steun voor de heropbouw van de staat. Volgens Floridiaan Ormónd Derrick ligt de oplossing van het klimaatprobleem vooral bij betere infrastructuur. ‘De staat weet al lang dat Florida een risicogebied is, omdat het makkelijk overstroomt. Toch is er geen nieuwe infrastructuur die ons beschermt tegen natuurrampen. Het is cruciaal dat we investeren in een klimaatfonds, zodat inwoners hun leven makkelijker kunnen heropbouwen na zo’n ramp.’ 

 

Tekst: Femke De Kerpel & Jens Roothoofd, eindredactie: Stijn De Belder
Fotocollage: © Jens Roothoofd, achtergrondfoto: © Caity Massey, foto Joe Biden: Phil Murphy (CC BY-NC 2.0), foto Ron DeSantis: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)