13/10/2022

Internationale Dag van het Zicht: welke oplossingen biedt de dienst Studentenvoorzieningen voor slechtziende studenten?

Elk jaar op de tweede donderdag van oktober, dit jaar de dertiende, is het Internationale Dag van het Zicht. Op deze dag belicht de  Wereldgezondheidsorganisatie de problematiek rond slechtziendheid. Slechtziend zijn en studeren is bijvoorbeeld niet altijd even gemakkelijk. Toch biedt de dienst Studentenvoorzieningen verschillende oplossingen aan om slechtziende studenten te helpen. 

Rani Verbylen is studentenbegeleider plus aan Thomas More in Geel. Studentenbegeleider plus betekent dat zij instaat voor studenten met een functiebeperking, zoals autisme en ADHD, maar ook slechtzienden horen hier bij. ‘Als slechtziende studenten zich aanmelden om verder te kunnen studeren, bekijken de zorgcoördinator en de opleidingsmanager samen wat ze voor hen kunnen doen. Ze kunnen ervoor zorgen om dingen voor te lezen in de les of groter te projecteren’, zegt ze.

De overheid helpt

Volgens Verbylen wordt er vooral ingezet op hulp vanuit de overheid. ‘Er zijn bepaalde onderwijsmiddelen die wij kunnen aanvragen. Daarnaast kunnen we ook zorgen voor pedagogische begeleiders. Deze begeleiden de slechtziende mee in de klas en kunnen hen wegwijs maken tijdens en na de schooluren. Vaak weten studenten al welke faciliteiten ze wel of niet kunnen aanvragen. Ze bepalen ook zelf wat zij van ondersteuning nodig hebben.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Patrick La Chal (@beetjedichter)

 

Stuvo zelf zorgt dan weer voor de ondersteuning van slechtzienden. ‘Wij hebben een heel nauw contact met de zorgcoördinatoren, waardoor we hen meteen kunnen contacteren bij problemen’, legt Verbylen uit. ‘Slechtziende studenten krijgen ook psychologische en financiële hulp, zoals anderen. Wij proberen wel altijd een buddy te voorzien voor hen, vooral om samen mee naar school te rijden.’

Ruimte voor verbetering

Verbylen ziet zeker nog ruimte voor verbetering. ‘Het zou interessant zijn om wat meer expertise te hebben rond slechtziendheid. We willen hier graag meer over leren en eventueel een inleefsessie organiseren. Hierbij kunnen docenten en studenten ook eens ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Ook onze gebouwen zouden we graag aanpassen, zodat deze toegankelijker worden voor slechtzienden’, zegt ze.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Thomas More Stuvo (@stuvo.thomasmore)

 

‘Als laatste willen we vooral graag dat slechtzienden weten dat ze ook gewoon kunnen studeren. Het is namelijk niet omdat een student een visuele beperking heeft, dat die geen modeltraject kan volgen. Aan de hand van de podcast die we hierover gemaakt hebben, hopen we meer docenten en studenten te bereiken’, sluit Verbylen af.

Tekst: Femke De Kerpel, eindredactie: Janne Eijckmans
Foto: © Femke De Kerpel