13/10/2022

Jongeren halen steeds later rijbewijs: ‘Ik moet nooit bobben en kan altijd mee op vakantie met mensen die wel rijbewijs hebben’

De laatste jaren ontstond er een trend waarin jongeren steeds later hun rijbewijs behalen. Waarom is dit zo? Vrezen zij er niet voor dat ze minder snel aan een job geraken zonder rijbewijs? Een aantal nieuwelingen op de arbeidsmarkt komt aan het woord. 

Uit een rapport van het VIAS instituut blijkt dat Belgen sinds de coronapandemie beduidend minder met de auto rijden. Het zijn vooral de jongeren tussen achttien en vierendertig die minder de weg vinden naar de auto. De laatste drie jaar is het aandeel van de afgelegde kilometers als jonge autobestuurder van 55 procent in 2019 naar 45 procent in 2022 gedaald.  

Waarom halen jongeren hun rijbewijs niet meer? 

Er zijn een aantal redenen waarom jongeren aarzelen om hun rijbewijs te halen. Thomas Dewinter (26) werkt sinds 2021 bij de federale overheid als attaché externe audit. Hij geeft aan dat een gebrek aan tijd de hoofdreden is voor het ontbreken van zijn rijbewijs. ‘Of dit een bewuste keuze is weet ik niet, ik ben er gewoon nog nooit aan geraakt.’ vervolgt hij.  

Sofie Janssens (24) werkt als consulente bij de jeugdrechtbank in Brussel, zij legt uit dat het zeker geen bewuste keuze is om zonder rijbewijs door het leven te gaan. ‘Ik heb het al is geprobeerd, maar toen is het niet gelukt. Ik had mijn twintig uren gedaan maar heb mijn theorie laten vervallen. Toen ik opnieuw wou beginnen kostte dit heel veel geld.’ Bovendien verhuisde ze naar Brussel waar voldoende openbaar vervoer rondrijdt waardoor een rijbewijs niet meer noodzakelijk was.  

Ook Arthur Hendrickx (26) haalde wel zijn theoretisch rijbewijs maar nooit het praktische gedeelte: ‘Ik woonde in Leuven en had het helemaal niet nodig, bovendien speelde luiheid ook een grote rol.’ 

Welke alternatieven voor de auto gebruiken jongeren?  

‘Ik gebruik alles: de metro, te voet, trein, fiets, zelfs carpoolen, alles waar ikzelf geen rijbewijs voor nodig heb.’ zegt Thomas. Ook Sofie en Arthur geven aan dat ze vooral rekenen op het openbaar vervoer om zich te verplaatsen. Soms tot frustratie van Arthur: ‘Wanneer ik weer is vijftig minuten op de trein zit te wachten, dan denk ik toch vaak: wat doe ik hier nog.’ 

Heeft het niet hebben van een rijbewijs effect op hun professionele carrière? 

Voor veel werkgevers is in het bezit zijn van een rijbewijs een vereiste om überhaupt te kunnen beginnen. Sofie vertelt dat ze eigenlijk een rijbewijs moest hebben van haar werkgever, maar dat ze een uitzondering kreeg. ‘Voor mijn job moet ik vaak op bezoek gaan bij Brusselse gezinnen. Na een jaar begin ik te merken dat het toch gemakkelijker is om een auto te hebben.’ Het is nu haar bedoeling om toch zo snel mogelijk haar rijbewijs te halen.  

Arthur is sinds twee weken op zoek naar een nieuwe job. Hij vreest er niet voor dat  het ontbreken van een rijbewijs een belemmering vormt in de zoektocht naar een nieuwe job. ‘Ik woon nu in Brussel, er zijn genoeg jobs waar je met het openbaar vervoer geraakt. Het is dus geen ramp, eerder een kleine beperking. Moest ik nu mijn droomjob tegenkomen en ik heb er absoluut een rijbewijs voor nodig zal ik het zeker wel halen.’ sluit hij af.  

Tekst: Wout Libin, eindredactie Renee Henderickx
Beeld:  © Thomas Dewinter, Sofie janssens en Arthur Hendrickx