04/10/2022

‘Please add color’: Instagramcampagne hekelt gebrek aan diversiteit bij bestuur KMSKA

De opening van het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen kon al op veel positieve pers rekenen. Tot er foto’s van het bestuur van het museum online kwamen waarop geen enkele persoon van kleur te bekennen is. Instagrampagina Please add color kaart het gebrek aan diversiteit aan met een socialemediacampagne.

Musea in het algemeen krijgen al langer de kritiek dat ze elitaire, witte instellingen zijn. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) speelde in op deze kritiek met de oprichting van De Schoonste Honderd. Dit testpanel bezocht het museum voor de opening en moest ervoor zorgen dat het museum volledig op maat van het publiek gemaakt werd. Ook ging het KMSKA een samenwerking aan met productiehuis De Chinezen zodat alle informatie in het museum op een entertainende manier bij de bezoekers raakt.

Volledig wit bestuur
Het KMSKA had bij de samenstelling van het bestuur minder aandacht voor hun doelpubliek. Het volledig witte bestuur vormt geen reflectie van de diverse doelgroep die het museum wil bereiken. Dit had ook de Instagrampagina Please add color gezien. Dit account postte meteen de foto’s van het bestuur, zonder bijschrift, maar met hun accountnaam erbij was dit meteen een duidelijk statement.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Please Add Color (@pleaseaddcolor)

De reacties van hun volgers op Instagram waren niet mals. Zo werd opgeroepen om mensen van kleur aan te nemen in de raad van bestuur in plaats van enkel hun mening te vragen over bepaalde tentoonstellingen of acties. Een volger haalde ook aan dat het in een bestuur van witte personen waarschijnlijk nog niet ter sprake was gekomen om ook mensen van kleur te betrekken. Veel volgers wezen er ook op dat Antwerpen een enorm diverse stad is en dat je het als stadsmuseum niet kan maken om zo laks met diversiteit om te gaan.

Please add color kreeg ondertussen bericht van het KMSKA dat ze openstaan voor een gesprek over een nieuw actieplan. Dit gesprek is gepland in november. Please add color verzamelt feedback van hun volgers op Instagram maar haalt ook aan dat het niet de bedoeling moet zijn dat zij gratis een actieplan bedenken voor het KMSKA.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nadia Nsayi (@nadiansayi)

Koloniale schaduw
Dit is niet de eerste controverse rond het museum. Politicologe Nadia Nsayi lanceerde naar aanleiding van de heropening een petitie voor de herdenking van de Congolese slachtoffers in Antwerpen. Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1894 werden 144 Congolezen tentoongesteld in een mensenzoo op het Museumplein waar het museum zich bevindt. Op deze Wereldtentoonstelling stierven zeven Congolezen. Met de petitie en open brief eist Nsayi aandacht voor de gestorven Congolezen en de Antwerpse rol in het koloniaal verleden.

Tekst: Renee Henderickx, eindredactie: Wout Libin
Foto: © Karin Borghouts – KMSKA