15/10/2022

Wat denken horeca-eigenaars van nieuwe regeling voor jobstudenten? ‘In mijn zaak zijn er dit jaar al vier moeten stoppen omdat ze hun uren bereikt hadden’

In de nieuwe federale begroting die premier Alexander De Croo (Open VLD) deze week voorstelde, staat dat jobstudenten 600 uur per jaar mogen werken vanaf 2023. Dat is 125 uur meer dan de huidige 475 uur, maar er komt ook kritiek op de maatregel omdat vooral bedrijven zouden profiteren van het voorstel. Hoe kijken werkgevers die vaak met studenten werken naar deze nieuwe maatregel?

Nu de zomer achter ons ligt, botsen veel jobstudenten op hun werkurenlimiet van 475 uur. Premier De Croo (Open VLD) deelde in zijn beleidsverklaring eerder deze week mee dat die grens binnenkort wordt opgetrokken tot 600 uur. Dat komt goed uit voor veel winkels en horecagelegenheden die op zoek zijn naar extra werkkrachten.

‘Ik kan niet zonder studenten, zeker niet in de zomer’ – Stijn Voet, eigenaar bar-restaurant Local

Stijn Voet (27) is eigenaar van het Mechelse bar-restaurant Local en benadrukt het belang van studenten voor zijn zaak: ‘Met onze vaste medewerkers die een 38-urenweek werken, zit je in de zomer aan overuren als je vier dagen op zeven werkt. Studenten zijn dus broodnodig om het team te kunnen ondersteunen. Ik kan niet zonder studenten, zeker niet in de zomer.’

Opties als werkstudent?
Stijn is dan ook blij met de maatregel van de federale regering. ‘In mijn zaak zijn er dit jaar al vier studenten moeten stoppen omdat ze hun uren bereikt hadden. We kijken dan altijd naar wat de mogelijkheden zijn om werkstudent te worden, maar dat is niet altijd even voordelig gezien de gezinssituatie van de student.’ Daarmee verwijst hij naar de sociale bijdragen die de student moet betalen en het mogelijke verlies van kinderbijslag.

Niet enkel zijn eigen zaak zal er bij varen, ook voor andere horecazaken zal deze verandering goed doen, denkt Stijn: ‘Het geeft wat meer ademruimte, want vast personeel vergt een enorm grote kost; zo’n veertig à vijftig procent van de totale omzet.’

Nieuwe studenten aannemen
Bij Hawaiian Poké Bowl op de Mechelse IJzerenleen zit ongeveer een vierde van de jobstudenten al aan hun limiet van 475 uur. ‘Iedereen stuurde: ‘kijk, we krijgen 600 uur volgend jaar’ in onze sociale mediagroep’, vertelt de 26-jarige verantwoordelijke Jonathan Guaillas. ‘Wat ik dan doe, is nieuwe studenten aannemen die nog uren over hebben’.

Jonathan Guaillas van Hawaiian Poké Bowl. Foto: © Stijn De Belder

Ook Jonathan is tevreden met de beslissing van de regering: ‘Alles wordt duurder. Ook bij ons zijn de prijzen van de bowls gestegen. Zeker voor werknemers met financiële problemen in hun gezin is het goed dat het aantal uren omhoog gaat.’

Burgerrestaurant Beastie Burgers, ook op de IJzerenleen, wordt gerund door Jernej Grizon (31). Hij vindt dat voor de doorsnee jobstudent, die thuis woont en geen grote kosten heeft, 475 uur al volstaat.

Jernej Grizon van Beastie Burgers. Foto: © Stijn De Belder

Volgens Jernej is 600 uur dan ook ruim voldoende: ‘Als je voltijds studeert, moet dat wel volstaan. Als je vooral wilt werken en geld wilt verdienen niet, maar dan kan je beter stoppen met school en vast gaan werken. Een studentenjob is er om een klein centje bij te verdienen tijdens je studies, niet om veel geld mee te verdienen’, besluit Jernej.

Tekst: Stijn De Belder, eindredactie: Renée Henderickx
Foto: © Stijn De Belder