26/11/2022

Dag van de Wetenschap: ook wetenschappers zijn klaar voor het WK 2022

Op zondag 27 november 2022 vieren we de Dag van de Wetenschap. Dat 27 november in teken van wetenschap staat weten de meeste Belgen waarschijnlijk niet, maar dat zondag de Rode Duivels tegen Marokko moeten voetballen, dat is algemene kennis. 

Dag van de Wetenschap is eindelijk terug van weggeweest. Na twee online edities vanwege Covid-19 is het tijd voor een groot evenement. Steden organiseren evenementen rond de wetenschap, waarbij verschillende hogescholen en universiteiten deelnemen. De VUB organiseert samen met het muntpunt, Erasmushogeschool, FWO, Odisee hogeschool en Scimingo de Dag van de Wetenschap in Brussel. Dag van de Wetenschap speelt in op verschillende vlakken, zo heb je technologie, psychologie en biologie binnen het onderzoek naar de wetenschap van het WK.

Technologische snufjes 

Dag van de Wetenschap is helemaal in de ban van de voetbal, dus organiseert de VUB een wetenschapsfestival dat in teken staat van het WK. De VUB gaat samen met het Muntpunt, docenten en studenten aan de slag met de wetenschap gespiegeld op voetbal. Het evenement bestaat uit verschillende activiteiten, ze zenden de match live uit en sportverslaggever Wilfried Mostinckx geeft commentaar op de match, België – Marokko. Je kan ook samen met nieuwe technologieën de meest voorkomende voetbalblessures onder de loep nemen met een machine learning-algoritme. Een machine learning algoritme is een technologisch snufje dat op een automatische manier gegevens vrijgeeft of analyseert. Wie wordt de winnaar van het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar? Dat kan je allemaal uitzoeken aan de hand van een app die gebaseerd is op de techniek ‘Parallel computing’. 

Het evenement zal zondag 27 november plaatsvinden in het Muntpunt. Dat is de grootste Nederlandstalige bibliotheek van Brussel. Wie wordt de winnaar van het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar? Dat kan je allemaal uitzoeken aan de hand van een app die gebaseerd is op de techniek ‘Parallel computing’. 

Wetenschap vs voetbal

Wetenschap en voetbal hebben op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken, dat beeld wilt de VUB veranderen. Voetbal is een heel technische sport en vereist veel van het menselijke lichaam. Intensief sporten zoals Axel Witsel kan een effect hebben op psychologisch vlak. Blessures zijn een grote boosdoener in het voetbal, denk maar aan onze topspits, Romelu Lukaku. Jammer genoeg bracht hij de eerste wedstrijd tegen Canada op de tribune door vanwege een hamstringblessure. 

We spraken met De Boeck, hij is projectleider bij de VUB en zit in de organisatie van het wetenschapsfestival. ‘Wetenschap is overal!  Waarom draait een voetbal vierkant? Kun je met artificiële intelligentie een doelpunt voorspellen? Wat eten en drinken de Rode Duivels om op topniveau te presteren? Het zijn maar enkele van de vele vragen waar wetenschappers zich over buigen, allemaal op het snijvlak van sport en wetenschap.’ Sven wil samen met zijn team ook de aandacht leggen op het feit dat het WK wordt georganiseerd in Qatar. ‘In ons programma hebben we aandacht voor de wantoestanden en flagrante mensenrechtenschendingen die gepaard gaan met het WK in Qatar, toegelicht door Eva Demaré, expert mensenrechten bij 11.11.11.’

Wie toch even wil ontsnappen aan de voetbalheisa kan terecht bij een uitgebreid assortiment van andere wetenschapsactiviteiten. 

Tekst: Emma Mertens
Foto: RF._.studio via Pexels