20/11/2022

NMBS brengt in 2023 een nieuw nummer op de markt dat je kan raadplegen wanneer je een onveilig gevoel hebt op de trein

In 2023 lanceert de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen (NMBS) een nieuw veiligheidssysteem dat maakte ze bekend op 17 november 2022. De NMBS ontwikkelt het stille meldsysteem voor reizigers die zich onveilig voelen en hulp willen wanneer ze fysiek of verbaal worden lastiggevallen op de trein of het perron. Je kan naar het nummer sturen wanneer je hulp nodig hebt. 

Velen hebben al in de positie gezeten dat ze zich niet op hun gemak voelden op de trein en dat wil de NMBS zoveel mogelijk vermijden met de invoering van dit nieuw systeem. Bij het 0800 nummer kan je nu terecht wanneer je verbaal of fysiek wordt aangevallen op de trein, maar dan moet je bellen vanuit de treinwagon.  De NMBS brengt een nummer op de markt dat je kan sms’en wanneer je fysiek of verbaal wordt lastig gevallen op de trein of perron. Het NMBS personeel verwittigt dan de politie en het treinpersoneel wordt op de hoogte gebracht. Op die manier wil de NMBS de veiligheid van de reiziger en het treinpersoneel verzekeren. Als het nieuwe systeem al eerder was ingevoerd hadden Esmee de Kinderen en Mirthe Tuyteleers gespaard gebleven van hun ervaring op de trein.

Getuigenissen van studenten

Esmee de Kinderen (21) studente Journalistiek  getuigt dat ze zich eens heel onveilig heeft gevoeld op de trein. ‘Ik nam in de avond de trein en de wagon was helemaal leeg behalve een andere man en ik. De man zocht heel de tijd contact met mij door gesprekken aan te gaan.’ Esmee bleef in het begin heel beleefd en antwoordde terug op zijn vragen. ‘Ik had al op een vriendelijke manier duidelijk gemaakt dat ik niet echt wilde praten met hem, maar dat haalde weinig uit. De man bleef vragen stellen en opdringerig vertellen tegen me.’ Esmee negeerde de man uiteindelijk. Toen Esmee aankwam bij haar eindbestemming, stapte de man mee uit en volgde hij haar gedurende een lange tijd. ‘Ik sprak een meisje aan op straat en vroeg of ze wilde doen alsof we vrienden waren.’ De misleiding van Esmee werkte en de man ging weg.

 ‘Ik sprak een meisje aan op straat en vroeg of ze zich wilde voordoen als mijn vriendin.’

Ook Mirthe Tuyteleers (18) studente Sociale readaptatiewetenschappen maakte een nare ervaring mee op de trein. Ongeveer een jaar geleden ging Mirthe Tuyteleers met haar klas naar het Vlinderpaleis in Antwerpen. Na de uitstap bleven ze nog even in Antwerpen hangen om met de vriendinnen eentje te gaan drinken. Mirthe had die avond de laatste trein van Antwerpen naar Heist-op-den-Berg genomen. ‘Ik stond op het perron en een man staarde me op een ongemakkelijke manier aan, ik schat dat hij ongeveer twintig jaar was.’  Ze gaf er niet echt aandacht aan, en toen de trein aankwam stapte ze snel op. ‘De man kwam toen bij mij in de 4-zit zitten op de trein. Hij bleef staren en wierp rare blikken naar mij, dus ik ben in een andere wagon gaan zitten.’ Nadat ze daar ongeveer vijf minuutjes zat kwam de man terug in dezelfde wagon en terug in dezelfde 4- zit zitten. ‘Ik panikeerde en begon op mijn gsm te tokkelen zodat ik zeker geen oogcontact maakte met de man. Hij begon toen met zijn hand aan mijn knie te wrijven dus ik trok snel mijn been weg. Daarna deed hij dat nog eens, maar toen was het al hoger dan mijn knie en zat hij gewoon bijna tussen mijn benen.’ Mirthe stond recht en liep  doorheen de trein tot ze iemand anders zag zitten. ‘Ik was heel bang, maar gelukkig was ik bijna thuis.’

Subtieler

Dit zijn maar twee getuigenissen van de zovelen die je zal terugvinden onder studenten. Uit een onderzoek van De Morgen blijkt dat er zo’n 4787 verbale maar ook fysieke agressiegevallen zijn en is er echt nood aan meer ondersteuning vanuit de NMBS. Het 0800-nummer is niet heel erg toegankelijk wanneer je samen met de persoon die je onveilig doet voelen in dezelfde treinwagon zit. Daarom zal het sms-nummer voor in de toekomst veel subtieler en toegankelijker zijn in de praktijk.

 

Eindredactie: Stien Leys
Foto: © pexels