12/12/2022

50.000 vrouwelijke voetbalspelers in België: ‘Ooit komt er een moment dat de Red Flames evenveel verdienen als de Rode Duivels’

België telt 50.000 vrouwelijke voetbalspelers, blijkt uit een recente telling van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Dit aantal lag nog nooit zo hoog en belooft nog meer te stijgen in de toekomst. Jonge voetbalspeelsters zien de toekomst alvast positief in. ‘In mijn club worden steeds meer aparte meisjesploegen opgericht’, vertelt trotse voetbalster Kato Dermaut.

De KBVB lanceerde drie jaar geleden een actieplan genaamd The World At Our Feet om meer vrouwen te activeren in de voetbalwereld in België. In 2019 verklaarde CEO Peter Bossaert de ambitie van de KBVB: ‘Met dit plan willen we het aantal speelsters op vijf jaar tijd verdubbelen.’ Intussen werpt dit plan zijn vruchten af. In augustus 2019 telde het aantal vrouwelijke spelers 38.500, nu in 2022 zijn dat er 50.000. Dit is een stijging van 30 procent die perfect binnen de doeleinden van het The World At Our Feet valt.

Voetbalspeelsters aan het woord

Emma Mertens (22) voetbalt bij RS Corsica in Beerzel en is zo een van die 50.000 voetbalspeelsters. Volgens haar is deze sterke evolutie te danken aan drie verschillende dingen. Zo denkt ze dat de groeiende populariteit van de Red Flames hier een rol in speelt net als Imke Courtois, de voormalige voetbalspeelster die als voetbalanaliste regelmatig in programma’s verschijnt. Emma is ervan overtuigd dat algemeen de gelijkheid tussen mannen en vrouwen steeds beter wordt en dat dit ook een effect heeft op de voetbalwereld.

Binnen de club waar Emma speelt, merkt ze toch nog steeds een verschil tussen mannen en vrouwen op. Zo mogen de mannenploegen twee maal in de week trainen en hebben ze in het weekend match, terwijl de vrouwenploeg slechts één maal in de week traint. ‘Ik zou graag ook twee maal in de week trainen, maar de velden zijn ’s avonds al volgeboekt voor de mannenploegen, dat vind ik wel jammer’, legt ze uit. Daarnaast zou ze het misschien fijner vinden wanneer ze ook training zou krijgen van een vrouw. ‘Onze ploeg heeft drie mannelijke trainers, een vrouwelijke trainer misschien meer begrip kan opbrengen voor de fysieke beperkingen die een vrouw binnen voetbal ervaart’, aldus de jonge speelster.

‘Er zal een moment komen dat de spelers van de Red Flames evenveel verdienen als die van de Rode Duivels’

Emma denkt positief over de toekomst en hoopt dat het aantal mannelijke en vrouwelijke spelers op een gelijke basis zal komen: ‘Er zal een moment zal komen dat de spelers van de Red Flames evenveel verdienen als de spelers van de Rode Duivels. Dit vraagt tijd, maar ik ben zeker hoopvol voor de toekomst.’

Kato De Paepe

Kato De Paepe (20) speelt bij Dames 4 van Waarloos en valt compleet uit de lucht door deze stelling. ‘Ik wist wel dat vrouwenvoetbal de afgelopen jaren steeds groter werd, maar ik wist niet dat het er al 50.000 zijn’, aldus de blij verraste Kato. Volgens haar is er op televisie nog veel meer aandacht voor mannen- dan vrouwenvoetbal en dit mag wel veranderen. ‘Zo lijkt het dat vrouwen minder goed of professioneel zijn in voetbal dan mannen’, motiveert ze.

‘Ik heb altijd mannelijke trainers gehad, maar voor mij maakt het niet uit of ik training krijg van een man of vrouw’, vertelt Kato. Ze merkt wel op dat mannelijke trainers vaak milder zijn voor vrouwenploegen dan voor mannen: ‘Dit toont aan dat ze denken dat vrouwen minder goed kunnen voetballen en dat is jammer.’

Flore Pirenne

Flore Pirenne is nog maar 16 jaar jong, maar heeft al een topsportstatuut en voetbalt bij de B-ploeg van KV Mechelen. Ook zij is tevreden met het aantal vrouwelijke spelers in België, al denkt ze wel dat dit nog sterk zal stijgen in de toekomst: ‘Op televisie en sociale media komen het vrouwenvoetbal en de Red Flames steeds meer aan bod. Dit kan zeker een positieve invloed hebben op jonge meisjes die willen voetballen.’

‘Vrouwen verdienen in deze wereld nog steeds minder dan mannen terwijl ze exact hetzelfde doen en dat is niet fair’

Met 12 uren voetbal per week staat Flore middenin de voetbalwereld. In haar omgeving merkt ze geen ongelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke spelers, maar op hoger niveau blijft dit volgens haar wel bestaan. ‘Vrouwen verdienen in deze wereld nog steeds minder dan mannen terwijl ze exact hetzelfde doen en dat is niet fair’, motiveert de jonge voetbalster.

Kato Dermaut

Kato Dermaut (20) voetbalt al sinds haar 14 en speelt nu zowel bij FC VDP als bij Waarloos Dames 4. ‘Ik vind het heel goed dat we met zo veel zijn, maar het kan altijd beter’, zegt ze duidelijk. Zelf heeft ze zich nooit minderwaardig gevoeld, maar ze kent wel vriendinnen die niet mochten voetballen omdat de ouders het een mannensport vonden. Ook vindt ze dat mannenvoetbal nog steeds meer aandacht krijgt dan het vrouwenvoetbal: ‘Op  hoog niveau zal die ongelijkheid altijd blijven bestaan.’

‘Op hoog niveau zal die ongelijkheid altijd blijven bestaan’

Toch merkt Kato in haar nauwe omgeving een felle verbetering op. Zo staan aan de zijlijn tijdens de vrouwenmatch steeds meer supporters en worden er in haar club steeds meer meisjesploegen opgericht. ‘Vijf tot tien jaar geleden speelden meisjes eerst mee met de jongensploegen omdat er geen aparte meisjesploegen bestonden’, legt ze uit. Kato is ervan overtuigd dat het vrouwenvoetbal alleen maar groter zal worden.

Tekst: Ilke Tobback, eindredactie: Emma Mertens
Beeld: collage – Ilke Tobback