16/12/2022

8.691 leefloonstudenten in Vlaanderen: ‘Het leven is duur voor iedereen, maar voor studenten is dit een harde klap’

Het leven is duur en al zeker voor de 8.691 studenten in Vlaanderen die een leefloon ontvangen. Volgend jaar wordt het studentenleven nog duurder door de stijging van het inschrijvingsgeld. Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten onderneemt actie: ‘Voor een grote groep in de samenleving is 20 euro veel geld. Er zijn veel kleine maatregelen die we kunnen nemen.’

Nog nooit waren er zo veel leefloonstudenten in Vlaanderen als nu. Het zijn er 8.691 om precies te zijn. Vijf jaar geleden kregen nog maar 5.624 een leefloon van het OCMW, er is dus sprake van een forse stijging van wel 35 procent.

Wanneer ben je een leefloonstudent?

Leefloonstudenten zijn 18-plussers die van thuis uit geen steun meer krijgen om te studeren. De meest voorkomende reden dat dit gebeurt, is een relatiebreuk tussen de ouders. Hierdoor valt de financiële last van hun studies op hun schouders. Wanneer een persoon aan de juiste voorwaarden voldoet, kan die van het OCMW een leefloon van 1.100 euro per maand krijgen. Zo moet de student goede resultaten behalen én bijklussen indien mogelijk.

Vanwaar de stijging?

Volgens Julien De Wit, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) is deze stijging gestart door de coronacrisis. ‘Tijdens de crisis hebben vele studenten hun studentenjob verloren. Dat is een harde klap voor iemand die er financieel alleen voor staat’, verklaart hij. Daarna hielden de crisissen niet meer op en werd het leven steeds duur. Door de hoge inflatie zijn basisbehoeften als voeding duur voor iedereen geworden, maar voor studenten pikt dit volgens Julien eens zo hard.

Studeren wordt duurder

Daarbovenop zal het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs volgend jaar stijgen met 11 procent. Zo zal een bachelor- of masterstudent in een modeltraject van 60 studiepunten 1092,1 euro betalen. Dit jaar bedroeg die kost nog maar 979,6 euro. Deze stijging is het gevolg van de Vlaamse Codex Hoger Onderwijs. Deze codex bepaalt dat het inschrijvingsgeld voor alle universiteiten en hogescholen gelijk is en jaarlijks geïndexeerd wordt op basis van de gezondheidsindex in september.

Leefloonstudenten zijn vaak ook beursstudenten en dus krijgen zij nog steeds een korting op het inschrijvingsgeld, toch stijgt ook dit bedrag met 13 euro. Julien De Wit wijst op de waarde van geld bij mensen die het minder breed hebben. ‘Er zijn mensen die geen 20 euro kunnen uitlenen, simpelweg omdat ze het niet hebben. Voor veel mensen is 20 euro een onbenullig laag getal, maar voor een grote groep in de samenleving is dat veel geld’, aldus de voorzitter van de VVS.

‘Voor een grote groep in de samenleving is 20 euro veel geld’

Steun voor studenten

De VVS publiceert binnenkort 40 voorstellen om het studeren en studentenleven betaalbaarder te maken. Volgens voorzitter De Wit kunnen er vele kleine maatregelen genomen worden om een verschil te maken, zoals bijvoorbeeld studiematerialen inperken:  ‘Iedere student heeft al eens een boek aangekocht voor een vak dat hij nadien nooit heeft gebruikt. Voor velen maakt dit niets uit, maar voor leefloonstudenten is dit een uitgave te veel.’

Naast de VVS zijn er ook andere vereniging die jongeren helpen waar nodig. Armen Tekort is een Antwerpse vzw die zich engageert om mensen weg te halen uit het klevende web van kansarmoede. ‘Het is zo makkelijk om in kansarmoede te rollen maar eruit geraken is moeilijk’, legt Julien uit.  Deze vereniging linkt kansarme mensen aan meer kapitaalkrachtige personen via een buddysysteem. Zo vormen ze een goed systeem dat gebaseerd is op gelijkheid en empowerment en zorgt voor sociale ondersteuning.

‘Het is zo makkelijk om in kansarmoede te rollen maar eruit geraken is zo moeilijk’

Ook de Warmste Week staat dit jaar in thema van kansarmoede. Een van de projecten die zich heeft aangesloten is Studentenplek.

Deze vzw wil studenten een hart onder de riem steken door studieplaatsen te voorzien rond Oost-Vlaanderen, met als beginpunt en focus op Sint-Niklaas. De vzw biedt een rustige plek aan jongeren die thuis niet in stilte kunnen studeren. ‘Jongeren die liever in groep studeren zijn uiteraard ook welkom’, verklaar Yassine Aernouts, medeoprichter van StudentPlek.

‘Wij zijn een steunpilaar voor leefloonstudenten zowel op fysiek als mentaal vlak’

Onder het motto zien studeren, doet studeren, wil StudentPlek studenten zowel fysiek als mentaal ondersteunen. Yassine Aernouts legt uit: ‘Voor leefloonstudenten kunnen wij een steunpilaar zijn zowel op fysiek als mentaal vlak. Omringd zijn door medestudenten zorgt voor mentale steun en motivatie’. Volgens hem hebben studenten met een leefloon het lastiger omdat ze werk moeten combineren met een opleiding. ‘De kans om te slagen kan kleiner zijn dan die van een student die zich geen zorgen hoeft te maken over geld’, aldus Aernouts.

Tekst: Ilke Tobback
Beeld: Christian Erfurt