13/12/2022

Jurywinnaar Cannes ‘De acht bergen’ vanaf nu in de bioscoop

De acht bergen verschijnt op 14 december in de Belgische bioscopen, een half jaar nadat de film de juryprijs op het filmfestival van Cannes won. Het Vlaamse regisseurskoppel Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch verfilmde het succesvolle boek Le otto montagne (vertaald: de acht bergen) van de Italiaanse schrijver en documentairemaker Paolo Cognetti.

Felix van Groeningen, bekend door zijn regie voor De helaasheid der dingen, The Broken Circle Breakdown en Beautiful Boy, bundelde zijn krachten met zijn vrouw en actrice Charlotte Vandermeersch die we al zagen in Belgica, De Premier en Déjà Vu. Samen gingen ze de uitdaging aan om het succesvolle boek Le otto montagne van Paolo Cognetti te verfilmen.

Omdat het verhaal zich afspeelt in de Italiaanse Alpen, trok de filmcrew naar het Noord-Italiaanse berggebied Brusson én naar Nepal. Filmlocaties die voor uitdagingen zorgden, zo brak een make-upartieste haar been en blesseerde een assistent zich tijdens een wandeling. Dat liet Vandermeersch weten in een interview met Knack.

Een tweede uitdaging was de Italiaanse taal. Van Groeningen en Vermeersch vonden het belangrijk om de film in het Italiaans te maken, de oorspronkelijke taal van het verhaal in de bergen. Voor een optimale samenwerking met het Italiaanse productiehuis Wildside en de cast, leerden Van Groeningen en Vermeersch Italiaans.

Eeuwige vriendschap in de eenzame bergen

In dit Italiaanse berglandschap speelt zich het verhaal van eeuwige vriendschap af tussen de stedelijke Pietro en zijn lokale vriend Bruno. Pietro groeide op in Milaan en ging als kind jaarlijks met zijn ouders naar de zomerse Alpen. Bruno daarentegen is geboren en getogen in de bergen: zijn enige thuis. Hoewel Pietro verliefd wordt op de bergen, overwintert hij in de stad. ‘s Winters brengt het landschap eenzaamheid. 

Dit verhaal schreef Paolo Cognetti neer in zijn boek Le otto montagne (2016), waarvan al meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht in 40 verschillende talen. Voor de film werkte Cognetti nauw samen met Van Groeningen en Vermeersch. Hij vertaalde de Engels geschreven dialogen naar het Italiaans en bracht de regisseurs in contact met lokale bergbewoners.

Het verhaal over vriendschap en eenzaamheid is vanaf 14 december te zien in de bioscoop.

Tekst: Stien Leys, eindredactie: Ilke Tobback
Foto: © Wildside