02/12/2022

Winkelkar 18% duurder dan jaar geleden: ‘Ik let goed op wat ik koop’

Wie een bezoek brengt aan de supermarkt zal gemiddeld 18 procent meer betalen dan een jaar geleden. Dat is het resultaat van een vergelijkend onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Ook studenten voelen de prijsstijgingen. ‘Ik schrik soms van hoeveel geld ik heb uitgegeven wanneer ik de supermarkt buitenloop’, aldus Sofija Dieryck, studente interieurvormgeving.

In het onderzoek werden 3.000 producten uit zeven verschillende supermarktketens vergeleken. Tot de sterkste stijgers behoren grijze garnalen, aluminiumfolie en spaghetti. Zuivelproducten kennen al maanden een stijging in hun prijzen. Met de stijging van de prijzen volgt ook een indexering van de lonen. ‘Ook de verloning voor officiële studentenjobs gaat stijgen’, verduidelijkt Helga De Wit, docent economie aan de Thomas More hogeschool. ‘De lonen voor studenten worden ook geïndexeerd.’

Oorzaak

‘Deze prijsstijgingen zijn het gevolg van meerdere zaken’, deelt De Wit. Twee oorzaken die een invloed hebben gehad op de prijzen zijn de taxshift van regering-Michel en de coronacrisis. ‘Met deze taxshift wil men minder belastingen op arbeid en meer op consumptie’, zegt De Wit. De belastingen worden verhoogd op sigaretten en alcohol, maar ook op producten met veel suikers (suikertaks) en verpakkingen (verpakkingstaks). ‘Later volgde de coronapandemie die voornamelijk aanvoerketens uit Azië verstoorde’, gaat De Wit verder. ‘Dit maakt productie duurder.’

‘Zolang de oorlog in Oekraïne duurt, zullen aardgas en elektriciteit duur blijven’ – Helga De Wit

De belangrijkste invloed is de oorlog in Oekraïne. ‘De oorlog heeft ervoor gezorgd dat aardgas en elektriciteit erg duur zijn geworden’, zegt De Wit. ‘Ook voedingsproducten zoals graan en olieproducten zijn een exportproduct van Oekraïne.’ Zowel supermarkten als productiebedrijven zijn afhankelijk van deze stijging in energiekosten en transportkosten. De prijzen van producten zullen kunnen dalen wanneer de energiefactuur dit doet. ‘Hier hebben we geen grip op’, legt De Wit uit. ‘Zolang de oorlog in Oekraïne duurt, zullen aardgas en elektriciteit duur blijven.’ Tot slot zal ook het effect van de loonindexering, de stijging van de lonen, nog een invloed hebben op de prijzen van producten.

Advies

Studenten zijn ook consumenten, zij zullen ook de gevolgen van de prijsstijgingen voelen. ‘Ik koop alleen maar hetgeen waarvan ik zeker ben dat ik het ga opeten’, legt Sofija uit. ‘Voor bepaalde producten kies ik ook altijd voor het huismerk.’ Naast kiezen voor huismerken, houd je best ook rekening met belastingen. De Wit geeft het advies om voor producten te kiezen die niet te fel worden belast: ‘Door de suikertaks betaal je meer belastingen op cola dan op water.’

Tekst: Eveline Slavov Slavov
Foto: Jack Sparrow via Pexels