12/05/2023

AI maakt nu ook muziek: wat betekent dit voor de muziekindustrie?

Artificiële intelligentie, of kortweg AI, blijft zichzelf steeds overtreffen nu blijkt dat het ook zelf muziek kan maken. Het gaat niet enkel over covers – op sociale media circuleert een AI-versie van Ice Spice die Michael Jackson covert – maar ook over het creëren van een volledig nieuwe songs. Zo wordt de toepassing een gevaar voor de muziekindustrie, al kan Al ook zijn voordelen hebben.

Naar aanleiding van het lied ‘Heart on My Sleeve’ kwam AI weer in opspraak. Het lied ging viraal op sociale media nadat velen dachten dat de Canadese rapper Drake samen met de Amerikaanse hitmachine The Weeknd achter het nummer in kwestie zaten. Alleen was dat niet het geval. Ghostwriter, een gebruiker op TikTok, schreef de tekst en maakte de melodie van ‘Heart on My Sleeve’. Hij gebruikte nadien een AI-algoritme om de stemmen van Drake en The Weeknd te gebruiken.

‘Je kan technologie niet tegenhouden’

Sam Jaspers

‘Er is geen stoppen aan de opkomst van AI’, zegt Sam Jaspers, muziekexpert en mede-oprichter van de Ultratop. ‘Dat geldt voor veel dingen, niet alleen voor muziek, trouwens. Het is overal heel aanwezig en dat zal nog feller worden.’ Volgens Sam is dit louter nog maar het begin: ‘Als nu al zo’n nummer van Drake en The Weeknd kan gemaakt worden, dan gaat er ons nog veel te wachten staan.’ Het desbetreffende liedje werd wel snel offline gehaald door het platenlabel Universal Music Group wegens het schenden van copyright.

Aanpassen

Volgens de muziekexpert gaan we op termijn de opmars van AI moeten leren omarmen: ‘Je kan technologie niet tegenhouden. Articifiële Inteligentie steekt dan wel de kop op en kan voor problemen zorgen, zoals nu is gebeurd, maar uiteindelijk leer je met die technologie omgaan, dat geldt niet enkel voor muziek trouwens, zo omarmt elke industrie nieuwe technologieën.’  Sam vertelt dat net als in andere sectoren, de muziekindustrie ook de nieuwe technologieën zal aanvaarden. Naar eigen zeggen wel met wat “vertraging”, het is dus niet geweten wanneer AI volledig geïmplementeerd zal worden in muziek.

Of het snel genormaliseerd zal worden weet hij niet zeker. ‘Er zijn voorbeelden geweest van piraterij, het illegaal downloaden van muziek – maar ook films of series – en het heeft toch even geduurd voor dat aan banden werd gelegd. Uiteindelijk kwam een platform als iTunes en nadien kwamen er ook verschillende streamingdiensten in de strijd tegen illegale download. De muziekindustrie omarmt zo’n dingen, alleen doet ze dat altijd met wat vertraging.’

Hoe sneller, hoe beter

Wel geeft hij aan dat er snel gereageerd moet worden, veel sneller dan vroeger. ‘De industrie moet op zoek naar een compromis. Er moet ook gekeken worden naar hoe ze er positief mee om kunnen’, vertelt hij. ‘De industrie verdient er momenteel niets aan en dat maakt artiesten niet bepaald blij.’ Sam doelt hierbij op het feit dat personen die de stemmen van anderen gebruiken, de verdienste van de gebruikte artiest(en) wegsnoept – al gaat het niet per se om het financiële.

‘Dan besef ik dat het niet echt is en vind ik er opeens niet veel meer aan’

Ennio Falat

‘Er moeten snel regels worden gemaakt rond het gebruik van AI. Hoe sneller er regels zijn, hoe sneller er ook een wetgeving kan komen, of toch een soort van wetgeving. Je kan natuurlijk onmogelijk zeggen hoelang dat zal duren’, gaat hij verder. ‘Ze hebben in het verleden al een paar keer de fout gemaakt door tegen nieuwe technologieën in te gaan.’

Emotie

‘Artiesten maken muziek gebaseerd op hun eigen ervaringen en met emotie’, gaat Jespers verder. ‘Het kan wel interessant worden als er samengewerkt wordt met een programma, maar dat is een financieel verhaal. Het is natuurlijk nieuw voor iedereen. Iedereen denkt na hoe we deze technologie kunnen gebruiken.’

‘Ik vind het wel gek om te horen soms, meestal is het ook wel gewoon heel goed. Dan besef ik dat het niet echt is en vind ik er opeens niet veel meer aan’, vertelt Ennio Falat, alias Big Falla, een 21-jarige rapper uit Dendermonde. Hij bevestigt het feit dat AI omarmd zal moeten worden, al hoopt hij dat dat niet ten koste gaat van de artiesten: ‘Een artiest moet nog altijd zelf zijn muziek maken en niet een computer het werk laten doen.’

Tekst: Wout Ampe
Beeld: © Rae Allen