25/05/2023

ChatGPT gebruiken, simpel toch? ‘De chatbot als een alwetende machine gebruiken is niet de way to go’

De populariteit van ChatGPT is ongezien sinds de chatbot in december 2022 toegankelijk werd voor het grote publiek. Maar hoe gebruik je die chatbot best zonder jezelf breindood te maken? Het gebruik ervan is immers niet zo evident als het in eerste instantie lijkt. ‘ChatGPT verzint veel dingen, maar vertelt die wel alsof het waarheden zijn.’

Amper een half jaar geleden maakte de Amerikaanse onderneming OpenAI haar chatbot ChatGPT openbaar voor het grote publiek. De tool genereert antwoorden op je vragen aan de hand van kansberekening. Hiervoor gebruikt de bot het hele internet om zo het meest juiste antwoord te berekenen. OpenAI pastte het artificiële intelligentiemodel GPT-3, dat al drie jaar bestond, zo aan dat het beter werd in conversaties en gevoelige onderwerpen vermeed. Sindsdien steeg de populariteit van de chatbot exponentieel en werd het zelfs de snelst groeiende applicatie ooit. Ook studenten weten hun weg maar al te goed naar de tool van OpenAI te vinden. De Universiteit van Antwerpen startte zelfs een onderzoek om te controleren of een student zijn paper schreef met de applicatie. Maar ChatGPT inschakelen voor al je schoolwerk zonder te weten hoe ermee om te gaan zal teleurstellende en foute resultaten opleveren.

‘ChatGPT hallucineert of verzint geregeld de resultaten die het genereert’

Daarom leer je best hoe je de tool inzet zonder de gegenereerde resultaten klakkeloos over te nemen. Thomas Winters is doctoraal onderzoeker in Creatieve Kunstmatige Intelligentie en bereikte met zijn computationele humor projecten al geregeld de krantenkoppen. Zo ontwikkelde hij bijvoorbeeld de TorfsBot, een bot die automatisch de tweets van oud-rector van de KU Leuven Rik Torfs imiteerde. Winters benadrukt hoe belangrijk het is om ChatGPT op een juiste manier te raadplegen. ‘ChatGPT hallucineert of verzint geregeld de resultaten die het genereert. Wanneer je over een onderwerp veel kennis hebt, vallen de fouten meteen op. Maar wanneer je je op onbekend terrein begeeft, is het makkelijk om de foute informatie als waarheden te beschouwen.’

De chatbot als een alwetende machine gebruiken is dus niet de way to go. De rol van een sparring partner kan de bot dan weer wel vervullen. ‘Het is belangrijk dat je de bot een richting geeft waar je naartoe wil en dat je vooral zelf meedenkt. Dit kan door voorbeelden te geven of je idee al in bullet points samen te vatten. Doordat je hier al over nadenkt, gebruik je actief je creatieve brein en dient de chatbot als aanvulling. Dat is volgens mij de productive way forward.’

‘Aan een hamer zijn ook risico’s verbonden, want je kan er iemand zijn hoofd mee inslaan, maar is dat een reden op geen hamers meer te produceren?’

Om een degelijk resultaat te krijgen moet je dus goed kunnen prompten – de manier hoe je de tekst aan de machine voedt – en role prompting is hier een handige truc voor. ‘Wanneer je ChatGPT een vraag stelt, dan antwoord die als chatbot. Maar wanneer je vraagt om een andere rol aan te nemen, bijvoorbeeld die van een expert in gedichten schrijven, dan krijg je veel betere en betrouwbaardere resultaten. Dit komt doordat ChatGPT getraind wordt door het hele internet, dus ook door amateuristische sites. Maar wanneer je role prompting toepast, dan probeert de bot te klinken als tekst die het associeert met de gevraagde expertise . Zo heb je meer kans op een beter resultaat.’

Bij je volgende gebruik van ChatGPT houd je dus best deze tips in het achterhoofd in plaats van haastig naar de tool te surfen en de chatbot vol te spuien met allerhande vragen. ‘Je zal merken dat je conversatie zo meer aanvoelt als een goed groepswerk waar er van beiden kanten input komt’, merkt Winters op.

En de toekomst van artificiële intelligentie? Daar moeten we ons volgens Winters niet te veel zorgen over maken. ‘Ik focus liever op de superkrachten die zo’n tool je geeft. Natuurlijk zijn er ook risico’s, maar die zijn er bij elke nieuwe technologische tool. Er moet vooral een goed reguleringsbeleid komen voor het gebruik van artificiële intelligentie. Aan een hamer zijn ook risico’s verbonden, want je kan er iemand zijn hoofd mee inslaan, maar is dat een reden op geen hamers meer te produceren?’

Tekst: Staf Smets
Foto: Staf Smets en Anneleen van Kuyck