31/05/2023

BEWUST BERLIJN – Verpakkingsloos in Berlijn

Zonder verpakkingen winkelen, is het mogelijk? Bij Fair Unverpackt in Berlijn alleszins wel. Reporters Booy Chalmet en Siebe Vercruysse gingen er langs en interviewden Thomas, de eigenaar van de zaak. 

“Het is zinloos om alles in een handomdraai te halen”

In de maatschappij van vandaag is het belangrijk om alles zo snel als mogelijk te kunnen hebben. De bevolking doet geen moeite om eigen herbruikbare potjes mee te nemen naar een winkel om zo afval te vermijden, zegt Thomas van Fair Unverpackt. Alles moet vooruit gaan, en weinig mensen houden rekening met de impact van verpakkingen op de wereld. 

 

“Online levering verdeelt ons”

Mensen horen samen te leven, dat denkt Thomas ook. Volgens hem verdelen mega-bedrijven zoals Amazon de wereld. “Het is makkelijk om alles aan je deur te krijgen, maar goed voor de wereld is het niet.” Hij vertelde ons ook dat het uitbaten van een verpakkingsloze winkel niet gemakkelijk is. Je moet alles aan iedereen uitleggen. “Veel mensen vinden het ook niet fijn dat je hier niet alles kan kopen zoals bij een supermarkt.”

Dat is volgens hem net de troef van dit soort winkels. “Het leven moet niet snel gaan, sommige dingen zoals winkelen worden pas leuk als je er de tijd voor neemt.”

“People don’t know what to do with packageless food”

Wat Thomas het meeste kopzorgen geeft is de onwetendheid van de mensen. “Ik denk dat veel mensen niet weten wat te doen in een winkel zoals deze. Vorige week nog moest er een van onze winkels sluiten omdat niet alles goed ging.” 

Gelukkig is er nog hoop voor Thomas. Berlijn is een heel open stad die vaak bezig is met concepten zoals deze. Dat weet hij zelf ook. “Het is natuurlijk gemakkelijk dat ik zelf geboren ben in Berlijn, maar er kon geen betere stad zijn.” Volgens hem staan de mensen hier open voor zijn concept.