01/06/2023

Mocktails zijn de nieuwe cocktails: ‘Alcoholvervangers zijn snelst groeiende drankencategorie’

Steeds meer jongeren zweren alcohol af, dat blijkt uit cijfers van het VAD (Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs). Jonge mensen kiezen vaker voor een alternatieve, gezondere optie: de mocktail. We spreken met Marie Claessens van The Mocktail Club, zij vertelt over haar alcoholintolerantie en neemt ons mee in de opkomende non-alcoholische trend.

Op de jonge leeftijd van achttien jaar ontdekt Claessens dat ze intolerant is voor alcohol. In plaats van dit te beschouwen als een obstakel, beslist ze haar “probleem” om te zetten in iets positiefs. Ze begint met het bottelen van eigen mocktailcreaties om zo een volwaardige non-alcoholische vervanger te bieden voor de klassieke cocktail. In 2013 start ze haar bedrijf, The Mocktail Club. ‘Veel mensen dachten: wat gaat zij nu doen? Mocktails waren toen redelijk nieuw en nog niet echt een trend. Maar als we nu de voorspellingen in de retail bekijken, zijn alcoholvervangers zelfs de snelst groeiende drankencategorie’, aldus Claessens.

Geen kater meer

Claessens spreekt over een mentaliteitsshift onder jongeren. Steeds meer van hen streven bewust naar een gezonder leven en verkiezen om alcohol achterwege te laten. Mocktails zijn bij de jonge generatie tegenwoordig dus hét antwoord op de vraag naar verfijnde en smaakvolle drankjes, zonder kater de dag nadien.

 

Bekijk hieronder de reportage:

Tekst: Jill Claes
Reportage: Jill Claes
Camera en geluid: Jill Claes en Victoria Wendrix
Foto: © Jill Claes