21/09/2023

Gaybashing blijft probleem in Vlaanderen: ‘Niemand zou bang moeten zijn bedreigd te worden omwille van hun seksualiteit of stijlkeuzes’

In de laatste aflevering van ‘De afspraak’ getuigt Jong VLD-voorzitter Jef Druyts openhartig over zijn negatieve ervaring met gaybashing, nadat hij hier vorige week dinsdag slachtoffer van werd in Gent. De jonge politicus is geen unicum als het gaat over gaybashing. Om de zoveel weken is er sprake van een nieuw slachtoffer. Maar hoe gaan gay of queer studenten op de Thomas More hogeschool Mechelen hiermee om?

Jef Druyts nam in de recentste aflevering van “De afspraak” alle kijkers mee naar die beruchte dinsdagavond in Gent. ‘Om het einde van de herexamens te vieren, besloten een vriendin en ik een café-avondje te doen in Gent’, vertelt Druyts. ‘En in een willekeurig café zijn we aan de praat geraakt met een groepje jongeren van 16 à 17 jarige leeftijd.’

‘Later dreigde diezelfde man ons nog in elkaar te slaan’

Hij voegde eraan toe hoe de groep eerst ongemakkelijke vragen stelde en licht vervelende opmerkingen maakte over zijn seksualiteit. De Leuvenaar besloot hier in mee te gaan en op te antwoorden, omdat er in zekere zin nog steeds sprake was van wederzijds respect. ‘Toen mijn vriendin en ik doorgingen, bleven die jongeren ons volgen, wat wij vreemd en verdacht vonden’, aldus Druyts. ‘Uiteindelijk kreeg ik een ferme vuistslag in het gezicht in plaats van een beleefde handdruk als afscheid.’

De hulpdiensten konden snel ter plaatse komen en de jonge politicus de nodige hulp bieden. Ondertussen geeft de jonge liberaal aan snel te herstellen van zijn hersenbloeding en schedelbreuk.

 

Mannelijk privilege

Jonas Claes (21) uit Heist-op-den-Berg valt op mannen en legt uit hoe hij samen met een vriend in Leuven station aan het wachten was op hun trein naar Brussel, wanneer ze plots aangesproken werden door twee mannen die eerst onschuldig vroegen of we een aansteker hadden. ‘We antwoordden vriendelijk dat we niets hadden, totdat een van de twee mannen gemene opmerkingen begon te maken over de seksualiteit en kleding van mijn vriend’, deelt de jonge Heistenaar. ‘Toen werden we wantrouwiger. Later dreigde diezelfde man ons nog in elkaar te slaan. Maar uiteindelijk is alles ‘goed’ gekomen en zijn we naar een ander perron verhuisd, totdat onze trein er was.’

‘Met mijn huidige vriend durf ik soms geen affectie te tonen in het openbaar uit angst voor discriminatie.’

Tot voordien had de Heistenaar zelden tot nooit te maken met gaybashing. Hij is er zich wel bewust van dat dit hoogstwaarschijnlijk komt doordat hij er voor haters en relschoppers mannelijk en heteroseksueel uitziet. ‘Dit zou anno 2023 niet meer mogen’, aldus Jonas, die zich bewust is van zijn privilege. ‘Niemand zou meer of minder bang moeten zijn om gehaat of bedreigd te worden omwille van hun seksualiteit, genderidentiteit of stijlkeuzes’, voegt hij hier aan toe.

 

Conflict vermijden

‘Ik heb al regelmatig te maken gehad met verbale agressie omwille van m’n geaardheid’, zegt Jeff Roelants (25). ‘ Dan gaat het vooral over scheldwoorden naroepen. Gelukkig ben ik nog nooit slachtoffer geweest van fysieke agressie of bedreigingen.’ Hij voegt hieraan toe dat hij van jongs af aan situaties en ruimtes snel heeft leren lezen en inschatten. ‘Als ik merk dat bepaalde opmerkingen niet echt gepast zijn, respect tegenover queer personen ontbreekt en de vibes niet goed zijn, dan haak ik snel af en vermijd ik die situatie.

‘Ik trek me niet veel aan van al die homofobie, omdat ik weet wie ik ben en waar ik voor sta.’

Ook als mensen hem gemene opmerkingen naroepen, probeert de student Interieurvormgeving zoveel mogelijk confrontatie te vermijden. ‘Enerzijds doe ik dat om mezelf te beschermen’, deelt Jeff openhartig. ‘Door zelf rustig te blijven en niet in te gaan op de haat en discriminatie probeer ik fysiek conflict te vermijden. Anderzijds trek ik me al die homofobie niet veel aan, omdat ik weet wie ik ben en waar ik voor sta.’

 

Pride is protest

Sara* (23) is queer en deelt openhartig over hoe een van haar vriendinnen slachtoffer werd van fysieke gaybashing op de Pride in Antwerpen slachtoffer. ‘Naar jaarlijkse traditie wandelden mijn vrienden en ik mee met de Pride-stoet en zoals gewoonlijk waren er ook weer protestgroepen tegen Pride aanwezig. Iemand uit een van die protestgroepen besloot tijdens ons vredevolle Pride protest in het gezicht van een van m’nn vriendinnen te spuwen uit haat en afkeer voor de queer community.’

‘Opmerkingen en scheve blikken negeren lijkt me de beste oplossing’

‘In het verleden werd ik af en toe aangesproken door vreemden die het niet vonden kunnen dat ik publiekelijk hand in hand liep met m’n liefdespartners, sluit Sara af. ‘Nu gebeurt dat soms nog en dan probeer ik me niet te veel aan te trekken van die opmerkingen en scheve blikken. Negeren lijkt me de beste oplossing. Maar in het algemeen ben ik nog nooit ernstig slachtoffer geworden van gaybashing.’

 

*Om de privacy van deze getuige te respecteren gebruikten we een fictieve voornaam.

 

Tekst: Noah Frooninckx Buelens
Foto bovenaan: Dennis Sylvester Hurd (CC BY 2.0)
Foto 1: © Jonas Claes
Foto 2: © Jeff Roelants