18/09/2023

Stuvo bij start nieuw academiejaar: ‘Kom zo snel mogelijk met ons praten’

Op 18 september 2023 start voor veel jongeren een nieuw academiejaar. Deze nieuwe start gaat vaak gepaard met stress, veel informatie en een nieuw schoolritme. Dat is niet ideaal, want veel jongeren kampen al met mentale problemen waarvoor ze antidepressiva slikken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Al zijn er ook andere manieren om je mentale gezondheid te verbeteren. Begeleiding op school is daar een voorbeeld van. Hoe ondersteunt Thomas More het mentale welzijn van haar studenten?

Studenten van Thomas More kunnen terecht bij de dienst Studentenvoorzieningen of kortweg Stuvo. Zij staan in voor de begeleiding van jongeren op verschillende vlakken zoals financiën, studiebegeleiding en mentale problemen. Al blijkt de stap naar hulp vaak nog te groot voor jongeren die kampen met hun mentaal welzijn. ‘We merken niet meteen een stijging van het aantal studenten dat beroep doet op onze hulp, omdat ze niet weten dat we ook psychosociale hulp aanbieden’, zegt Lies De Bondt, medewerker van Stuvo Mechelen. 

Dit academiejaar zal Stuvo meer inzetten op de zichtbaarheid van de psychosociale hulp die ze wel degelijk aanbieden. Hun aanbod bestaat voornamelijk uit één-op-één gesprekken, maar ook groepssessies rond stress, emoties en een gezonde relatie met voeding staan op de planning. Stuvo sluit zich ook aan bij de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid, die in oktober plaatsvindt. Van 1 tot 10 oktober 2023 krijgt mentaal welzijn en veerkracht extra aandacht in Vlaanderen en daar speelt Stuvo graag op in. 

Cruciale eerste weken 

‘Er komt veel informatie af op studenten in de eerste weken’, zegt De Bondt. ‘Ze zitten met vragen over hun lessen, cursussen en lessenroosters en het zoeken van die antwoorden is op dat moment belangrijk.’ Door die zoektocht kan hun mentaal welzijn wat op de achtergrond geplaatst worden. Studenten zijn minder alert voor de signalen waaruit blijkt dat het minder gaat. Toch is het belangrijk om daar voldoende aandacht aan te spenderen en vooral snel aan de alarmbel te trekken. De Bondt: ‘Kom zo snel mogelijk met ons praten. Als we snel op de hoogte zijn van de situatie, kunnen we zien wat haalbaar is en op zoek gaan naar alternatieven.’

Zit je zelf met zorgen of vragen? Neem dan contact op met de dienst Studentenvoorzieningen van jouw hogeschool of universiteit.

Tekst: Jolien De Smet en Jani Lambrechts
Foto: © Jani Lambrechts