02/10/2023

21bis blaast tien kaarsjes uit: ‘Op ons nieuwsplatform mag en moet je op je bakkes gaan’

Leestijd: 2 min. 30 sec.

Het online nieuwsplatform, 21bis, viert zijn tiende verjaardag. Studenten Journalistiek van de Thomas More-hogeschool in Mechelen posten al tien jaar lang hun programma’s, radiostukken en schrijfsels op het platform. 21bis-redacteurs Wout en Stan doken in het archief en vroegen aan docenten wat hen het meeste bijbleef in al die jaren.

Het idee om een online mediaplatform – waarop studenten journalistiek hun producten konden publiceren – op te starten, ontstond in 2001. ‘We wilden studenten online journalistiek hun eigen medium geven om lokaal nieuws te publiceren’, vertelt Peter Van Edom, één van de grondleggers. Zo ontstond het Hamjournaal.

Naamsveranderingen

De opvolger van het Hamjournaal kwam er met Supo in 2007. Supo was het resultaat van een peiling bij studenten en kende enorm veel succes. Zo getuigt ook Valentijn Horemans, docent video en voormalig student journalistiek bij Thomas More: ‘Soms kwamen er stukken online die 1.500 weergaven op één dag haalden. Dat is nu – in tijden van sociale media – haast niet meer denkbaar.’

In 2013 diende een nieuwe wind zich aan en werd het opnieuw tijd om van naam te veranderen. Een shortlist van potentiële namen bevatte onder meer een woordspeling met het adres van campus De Vest: Zandpoortvest 13. Maar dat bleek enigszins onjuist. Pieter Van Herreweghen, docent aan Thomas More, kwam daarentegen op het 21bis-idee. Het huisnummer van mediacampus De Ham. Hij kreeg de ingeving toen hij voor de deur een sigaret stond te roken.

Memorabele stukken

De afgelopen 10 jaar verschenen er honderden journalistieke stukken van studenten audio, video en tekst op het 21bis-platform. Maar welke stukken zijn de docenten uit de verschillende media het meest bijgebleven?

‘Marie Van Uytvanck – die hier tevens werkt – heeft ooit de reeks Uit de kast gemaakt, samen met Xavier Taveirne. De reeks ging over haarzelf en hoe ze voor de eerste keer tegen haar ouders vertelde dat ze lesbisch was. Uit de kast was zo mooi en integer gemaakt, dat ze bij docenten zelfs tranen heeft losgemaakt. De reeks verscheen bovendien op heel wat mediaplatformen’, laat Jeroen Franssens, docent audio, weten.

Jeroen is enorm positief over het platform: ‘21bis is een relevante en nuttige website die alleen maar beter kan worden. Ik ben heel slecht met alles wat met sociale media te maken heeft, maar ik vind een sterke inhoud heel belangrijk en relevant. Via welk kanaal dat ook moge zijn.’

Primeur 

Valentijn Horemans, docent video, getuigt nuchter over tien jaar 21bis: ‘We maken elk jaar 20 à 25 nieuwsprogramma’s of studio programma’s. Er zijn dus al heel wat mensen over de vloer gekomen, waaronder politici, bekende Vlamingen en topsporters. Hanne De Smet, die tijdens de Olympische Winterspelen van Peking in 2022 een bronzen medaille won op de 1000 meter shorttrack, kwam twee weken na de Spelen langs in de 21bis-studio.’

‘We waren één van de eerste media waarbij ze op gesprek kwam. Dat is wel fijn’, aldus Valentijn. Hij benadrukt wel het leerproces: ‘Studenten moeten en mogen bij ons op hun bakkes gaan, want ze zijn hier in de eerste plaats om te leren.’

Niets is onmogelijk

‘Niets is onmogelijk’, Lieve Roegiers, docente tekst en beeld. ‘Één stuk kan 21bis niet definiëren. Het is straf om studenten een stem te geven, zeker als je ziet wat daaruit voortkomt. Ik vind het ook mooi om te zien hoe studenten mensen uit kwetsbare groepen weten te strikken om hun verhaal te vertellen’, gaat ze verder.

Volgens Lieve zijn er wel toekomstige uitdagingen: ‘ChatGPT is zeker een uitdaging voor journalisten in spe. We moeten altijd blijven proberen de menselijke kant van het nieuws weer te geven. ChatGPT zal nooit in staat zijn menselijke gevoelens neer te pennen in een tekst. Daar onderscheiden wij onszelf’, besluit de docente.

Tekst: Wout Ampe en Stan D’Hauwers