20/10/2023

Alternatieve dag van de jeugdbeweging: bewegingen die je waarschijnlijk niet kent

Leestijd: 2 min. 30 sec

Op vrijdag 20 oktober kleuren jeugdbewegingen de straten van Vlaanderen weer in met hun hemden en sjaaltjes. Op de Dag van de Jeugdbeweging organiseren heel wat gemeentes dingen voor jongeren die lid zijn van een jeugdbeweging, zoals een ontbijt. Wie denkt aan een jeugdbeweging denkt aan Chiro of Scouts, maar er zijn er ook die je waarschijnlijk niet kent. 21-bis redacteur, Wout, lijstte ze op.

Het departement Cultuur, Jeugd en Media van de Vlaamse overheid meldt dat er momenteel 283.000 leden aangesloten zijn bij een jeugdbeweging. ‘Jeugdbewegingen zijn ingebakken in onze maatschappij en cultuur. Jongeren kunnen zich vrijwillig engageren om bewust of onbewust zaken bij te leren die ze in hun latere leven kunnen gebruiken. Het gaat van praktische dingen, zoals sjortechnieken, tot een sociale dynamiek in een veilige omgeving’, verklaart Stef Vanderspikken, pedagogisch medewerker van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Scouts en Gidsen Mechelen met hun gesjorde toren © Scoutnet

Chirojeugd, Scouts en Gidsen, KSA (Katholieke Studenten Actie), KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd) en FSO (Federatie Open Scoutisme) maken deel uit van de vijf grootste jeugdbewegingen van Vlaanderen. Daarnaast zijn er heel wat jeugdbewegingen met minder leden, waar je waarschijnlijk nog niet van hoorde. Hieronder vind je enkele alternatieve organisaties.

1. JNM

JNM, of Jeugdbond voor Natuur en Milieu, is toegankelijk voor jongeren uit Vlaanderen of Brussel. Het bestuderen en beheren van de natuur, alsook milieu zijn de kernthema’s van de beweging. ‘Wij onderscheiden ons door bijvoorbeeld nooit af te spreken in een vast lokaal. Wij trekken met onze groep elke week naar ergens anders. Onze focus is de natuur en het milieu, daar verschillen wij van de traditionele jeugdbewegingen’, aldus Raf Vanistebecq, bondsvoorzitter bij JNM.

Startdag van de JNM © Wikimedia Commons

‘Het is een heel inclusieve jeugdbeweging’, vertelt Eva Samson (21), leidster bij JNM. ‘De beweging probeert zich open te stellen voor zoveel mogelijk bevolkingsgroepen om zich te engageren voor het milieu en ons klimaat’, gaat Eva verder. Haar beide ouders waren lid van JNM en dat maakte het voor haar een logische keuze, al nam ze wel een korte pauze tijdens haar puberteit. ‘Wij bij JNM proberen een mening te vormen die verder gaat dan enkel jeugdwerking’, concludeert ze.

2. Akabe

Akabe, of anders kan best, is een scoutswerking binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich richt op mensen met een beperking, maar ook zonder beperking. Leden kunnen deelnemen in aparte groepen of takken, maar kunnen zich ook mengen met andere groepen. Hun doel is om elke jongere, ongeacht een beperking, op te nemen binnen de scoutswerking. Ze doen dat naar eigen zeggen soms met extra hulp, maar zonder te betuttelen.

‘Het heeft me geleerd mensen met een beperking beter te begrijpen’

Nette Staf (21)

‘Ik vond het een heel interessante groep, aangezien het om leden gaat waar ik in mijn dagelijkse leven niet veel in aanraking kwam’, getuigt Nette Staf (21). Ze was twee jaar lang leidster van een groep. ‘Ik wist op voorhand dat ik er veel uit zou leren en voldoening uit zou halen’, gaat Nette verder. ‘Je krijgt enorm veel liefde terug van zowel leden als ouders. Het heeft me ook geleerd om mensen met een beperking beter te begrijpen’, concludeert ze.

3. KAJ

Kristelijke Arbeidsjongeren verspreidt zich over 300 afdelingen in Vlaanderen. Ze zijn doorheen de jaren ook uitgegroeid naar een internationale beweging. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen lid worden. Het doel van de organisatie is om als persoon te groeien door kritisch naar de samenleving te kijken, nadien proberen ze de samenleving duurzaam te veranderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KAJ vzw (@kajvzw)

De beweging hanteert hierbij drie pijlers: vriendschap, vorming en actie. Ze proberen hun leden nauwgezet te betrekken in hun organisatie. Zo is hun voorzitter slechts 17 jaar oud.

Tekst: Wout Ampe
Foto: © Free Gijbels