19/10/2023

Baseball, cricket, flag football, lacrosse en squash: Olympische Spelen in 2028 krijgen vijf nieuwe sporten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft groen licht gegeven om vijf ‘nieuwe’ sporten toe te voegen aan het olympisch programma van de Olympische Spelen 2028 in Los Angeles. Het gaat om baseball, cricket, lacrosse, squash en flag football. Twee laatstgenoemde waren in het verleden nooit eerder een olympische sport.

Sinds de Olympic Agenda 2020 in 2014 mogen organisatiecomités sporten toevoegen of schrappen uit het olympisch programma. Los Angeles stelde een toevoeging van baseball, cricket, lacrosse, flag football en squash voor.

Het voorstel ging via de Commissie Olympisch Programma naar het Uitvoerend Comité van het IOC dat het goedkeurde tijdens de 141e IOC-sessie in Mumbai (India).

Hoewel 10.500 atleten tijdens de Zomerspelen als het maximum werd beschouwd, zal – door de toevoeging van vijf nieuwe sporten – het deelnemersaantal in Los Angeles stijgen naar ruim 11.000 atleten.

Olympisch debuut

Helemaal ‘nieuw’ zijn drie van de vijf sporten niet. Baseball (1992-1998 en 2008), cricket (1900) en lacrosse (1904 en 1908) vormden in het verleden reeds een olympische discipline. Wél een olympisch debuut in Los Angeles voor squash en flag football.

Squash is een racketspel in een afgesloten ruimte waarbij twee spelers de bal om de beurt tegen de muur slaan. Het doel is dat de tegenspeler de bal niet kan terugslaan. Met de zussen Nele (25) en Tinne Gilis (27), heeft België twee topsquashers in zijn rangen. Nele staat op plaats 7 in de women’s PSA World Squash Rankings. Haar zus Tinne sluit de top tien af.

Flag football daarentegen is vergelijkbaar met American football. Met het grote verschil dat bij flag football minimaal fysiek contact is. Spelers mogen elkaar niet tackelen of blokken. In plaats daarvan dragen de spelers een lintje. De baldrager wordt gestopt door de vlag of het lintje van de speler af te pakken en het op de grond te gooien. Flag football wordt voornamelijk gespeeld in de VS en Europa.

Nieuwe sporten in Parijs 2024

Niet alleen in Los Angeles, maar ook tijdens de Zomerspelen van 2024 in Parijs worden vijf nieuwe disciplines toegevoegd aan het programma. Het organisatiecomité koos voor skateboarden, surfen, sportklimmen en breakdance. De eerste drie disciplines maakten reeds hun debuut op de Olympische Zomerspelen 2020 in Tokio. Breakdance daarentegen was nooit eerder een olympische discipline en mag zich vanaf de Spelen van 2024 in Parijs – onder de naam “breaking” – definitief een olympische sport noemen.

Lees ook: Lacrosse één van vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen in 2028: ‘Deelnemen zou een ervaring zijn om U tegen te zeggen’

Tekst: Stan D’Hauwers
Collage bovenaan: ©Stan D’Hauwers