19/10/2023

Lacrosse één van vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen in 2028: ‘Deelnemen zou een ervaring zijn om U tegen te zeggen’

Leestijd: 2 min. 30 sec.

Het lijkt nog ver weg, maar in 2028 worden er vijf nieuwe sporten toegevoegd aan het programma van de Olympische Spelen in Los Angeles, Verenigde Staten. Het gaat om baseball-softball, cricket, flag football, squash en lacrosse. 21bis-reporter Jolien sprak met Febe Serverius (21), lacrossespeelster bij de Red Pumas, de nationale vrouwenploeg van België: ‘Lacrosse is meer dan over het veld lopen met een vlindernetje.’

Lacrosse is één van de vijf nieuwe sporten die worden toegevoegd aan het Olympisch programma in 2028. Dat meldde het Internationaal Olympisch Comité op 16 oktober. Het is niet de eerste keer dat Lacrosse op het programma van de Olympische Spelen staat. In 1904 werd de sport beoefend tijdens de Olympische Zomerspelen in Saint Louis, Missouri, Verenigde Staten en vier jaar later ook in Londen, Engeland. Het is dus heel speciaal dat Lacrosse aan het nieuwe programma is toegevoegd.

Ontstaan en spelregels

Lacrosse maakte in België voor het eerst zijn intrede in 2001. Een Canadese leraar startte een programma aan de International School of Brussels. Pas in 2009 richtten twee broers, Kevin en Kristof De Smet, de Red Rhinos op. Nu bestaat Belgium Lacrosse uit twee regionale federaties en twaalf clubs die verspreid zijn over heel België.

‘Als ik iets vertel over mijn sport, dan krijg ik vaak de vraag of het een paardensport of watersport is’

De sport wordt gespeeld in een team van tien mannen of vrouwen. Iedere speler heeft een stick met aan het uiteinde een net waarin een speler de bal vasthoudt. De bal bevindt zich dus altijd in de lucht. Het speelveld is even groot als een voetbalveld en het doel is – net als bij voetbal – om te scoren bij de tegenstander.

 

 

 

 

 

 

 

Bekendheid  

Lacrosse is nog niet heel bekend bij het grote publiek. ‘Als ik iets vertel over mijn sport, dan krijg ik vaak de vraag of het een paardensport of watersport is’, begint Febe. ‘Dit is natuurlijk niet het geval. Maar dan leg ik graag uit wat de sport is en vooral waar de dichtsbijzijnde club zich bevindt.’ Ondanks dat veel mensen de sport nog niet kennen, groeit het aantal leden van de clubs aanzienlijk. ‘Ik merk dat Lacrosse enorm aan het opkomen is. Er zijn steeds meer leden bij de clubs, wat ik heel fijn vind om te zien’, aldus Febe.

Febe Serverius (21) speelt al enkele jaren bij de Red Pumas, de nationale vrouwenploeg van België.

Olympische Spelen

Of de Red Pumas kans maken om naar de Olympische Spelen te vertrekken, weet Febe niet: ‘Lacrosse is in België veel minder bekend dan in Amerika of Canada. De sport groeit zeker en vast, maar in 2028 al deelnemen aan de Olympische Spelen is heel hoog gegrepen.’

Toch hoopt Febe dat de Red Pumas een plaatsje zullen bemachtigen. ‘Deelnemen aan de Olympische Spelen zou een ervaring zijn om U tegen te zeggen. Ik kreeg al de kans om deel te nemen aan een WK en deze zomer ga ik mee naar Portugal voor het EK. De Olympische Spelen zou de lijst mooi vervolledigen.’

Lees ook: Baseball, cricket, flag football, lacrosse en squash: Olympische Spelen in 2028 krijgen vijf nieuwe sporten

Tekst: Jolien De Smet
Foto bovenaan en foto tekst: © Jolien De Smet