27/10/2023

Bozar viert 100-jarig bestaan: terug in de tijd met Virtual Reality

De tentoonstelling Een eeuwfeest in VR neemt je 100 jaar mee terug in de tijd. De expositie, in de Brusselse Bozar, het voormalige Paleis voor Schone Kunsten, eert de eerste expositie van Frans beeldhouwer Antoine Bourdelle. De beste werken van de beeldhouwer waren tevens de eerste die ooit in Bozar werden tentoongesteld.

Even een korte geschiedenisles: in 1928 opende het Paleis voor Schone kunsten. Werken van Bourdelle maakten deel uit van de eerste expositie in het nieuwe gebouw. Enkele monumentale beeldhouwwerken – met als kers op de taart het befaamde pronkstuk van Generaal Alvear – vulden de zaal. Nu keer je door middel van Virtual Reality, kortweg VR, terug in de tijd om te kijken hoe het er in 1928 uitzag.

Het project is onderdeel van de eeuwviering – het 100-jarige bestaan van het Paleis voor Schone Kunsten. ‘Het museum wil variatie brengen’, laat Loïc Leroy weten. Loïc staat in voor het goede gebruik van de VR-brillen. ‘Virtual Reality trekt iedereen wel aan en het is een leuke manier om kunst aan de man te brengen. Ook zijn er maar vier toestellen die je tegelijkertijd kan gebruiken’, concludeert hij.

Eigen ervaring

21bis-reporter, Wout, ging de ervaring bezoeken. Hij trok een bril aan en werd door Loïc begeleid naar een van de vier aangewezen zones. De kijkrichting ging naar een groot wit doek met daarop een foto van de eerste werken van Bourdelle. De foto toont tevens ook hoe de hal er na opening uitzag.

Nadien moest een keuze tussen Nederlands, Frans of Duits gemaakt worden. De ‘rondleiding’ startte met de geschiedenis van het gebouw en hoe Victor Horta, een gekende art-nouveau architect, zijn ideeën implementeerde. Daarna startte de tentoonstelling. Met je ogen als afstandsbediening koos je of je een foto wou bekijken of over wou schakelen naar een ander beeld.

Dat was een hele fijne twist. De beeldkwaliteit en interactie waren ook spectaculair. Hoewel het niet lang duurde, had hij toch de idee dat hij het hele verhaal kende. Je kon de beelden in detail en hoge kwaliteit bekijken, terwijl er uitleg werd gegeven. Na afloop had Wout toch het gevoel dat hij wel degelijk iets had bijgeleerd. Hij vond de VR-ervaring toegankelijker voor zij die niet heel geïnteresseerd zijn in kunst of geschiedenis.

Er waren heel weinig tot geen bezoekers aanwezig. Het feit dat er maar vier brillen waren, hielp ook niet echt. Toch gaf de zaal een bepaalde sfeer. Zeker de moeite waard. De expositie loopt nog tot 29 oktober en is gratis te bezoeken.

Tekst: Wout Ampe
Foto’s © Wout Ampe