26/10/2023

Brusselse bioscoop Cinema Nova zoekt mede-eigenaars: dit zijn vijf andere kleinschalige bioscopen die je zeker moet checken

De alternatieve bioscoop Cinema Nova, die niet-commerciële en maatschappijkritische films in zijn zalen speelt, start op 26 oktober Supernova Coop, een nieuwe samenwerking met vrijwilligers en sympathisanten. Daarin streven ze ernaar om tegen 31 maart 2024 794.000 euro ingezameld te hebben. Met dat bedrag kunnen ze een erfpactovereenkomst van 68 jaar afsluiten en worden alle vrijwilligers mede-eigenaar van Cinema Nova. In welke andere studentensteden kan je nog verborgen bioscoopparels terugvinden?

1) Cinema Lumière is hét lichtpunt voor arthouse

Locatie: Frederik de Merodestraat 28, 2800 Mechelen

We trappen af in Mechelen, de stad waar 21bis groot geworden is. Op vijf minuten wandelafstand van de Grote Markt vind je er de stadsbioscoop Lumière. Sinds 1996 biedt het een ruim filmaanbod voor jong en oud, dat vooral gekenmerkt wordt door het filmgenre arthouse en door documentaires. Arthouse films zijn – in vergelijking met commerciële films – filosofischer, gevoeliger en trager. Verder heeft Cinema Lumière nog een filiaal in Brugge en bezit het de filmzalen Cinema Cartoon’s en in het Fotomuseum, beide in Antwerpen.

2) De Cinema, de plek waar filmgeschiedenis en popcultuur samenkomen

Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

De Cinema is een samenwerking tussen De Studio, een multidisciplinair cultuurhuis aan het Mechelseplein, en het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen. In 2021 sloegen beide culturele hotspots de handen in elkaar om een zo gevarieerd en vernieuwend mogelijk aanbod aan te bieden. De Cinema brengt een interessante mix tussen bekende, gerenommeerde filmklassiekers en nieuwe, alternatieve films. Het wil voluit gaan voor artistieke en maatschappelijke relevantie, voor kwaliteit en voor verscheidenheid.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door De Cinema (@decinema_)

3) KASKcinema experimenteert en verrast

Locatie: Godshuizenlaan 4, 9000 Gent

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent is vooral bekend om hun kunst-, film- en modeopleiding. Maar sinds 2011 heeft ze een filmzaal ter beschikking in historische Bijlokesite op een steenworp van het Stadsmuseum bij de Gentse binnenring. Ze vertoont er films die buiten de mainstream vallen. Om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken, kan dit gaan van klassiekers tot cultfilms, van documentaires tot audiovisuele experimenten en van animatiewerk tot kortfilms. Bovendien probeert KASK Cinema via lezingen, inleidingen, live muzikale begeleiding en masterclasses een breder kader aan te bieden. Zo wil ze alle filmliefhebbers – jong en oud – uitdagen, verrassen en prikkelen met nieuwe stijlen en ideeën.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KASKcinema (@kaskcinema)

4) Cinema ZED, de eigenzinnigste van het land?

Locatie: Andreas Vesaliusstraat 9c, 3000 Leuven

In hartje Leuven kan je genieten van een cinemabezoek aan het eigenzinnige Cinema ZED. De bioscoop opende voor het eerst in 2002 en is een project van Fonk vzw, de organisatie die ook achter filmfestivals zit als Docville en Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Zijn aanbod is vergelijkbaar met dat van Cinema Lumière in Mechelen, aangezien je er terecht kan voor zowel kaskrakers als minder bekende wereldfilms. In het Leuvense kunstencentrum STUK vind je nog een filmzaal van Cinema ZED en sinds kort is er ook een vestiging in Hasselt. Opvallend: in tegenstelling tot andere, commerciëlere bioscopen, voorziet Cinema ZED geen pauzes tijdens een film en mag je niet eten noch drinken in de zalen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Cinema ZED Leuven (@cinemazedleuven)

5) Budascoop, een thuishaven voor de underdogs

Locatie: Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk

Ooit, in 1975 toen het nog Pentascoop heette, was Budascoop de grootste cinema van het land. Nu is het een arthouse bioscoop, deel van Kunstencentrum Buda in Kortrijk. Het focust zich op de betere films uit het alternatieve filmcircuit, zowel uit binnen- als buitenland. Budascoop vertoont gerenommeerde klassiekers binnen het arthouse genre, maar wil vooral films tonen die in de grote zalen geen kans krijgen. Naast heel wat nieuwe releases zijn er dus ook tal van bijzondere reeksen en filmspecials te zien.

Tekst: Noah Frooninckx Buelens
Foto: Marc H (CC BY-NC 2.0)