16/10/2023

Monsterbedragen in de voetbalwereld: ‘Prijzengeld is een klein aandeel in de verdiensten van een topvoetballer’

Het prijzengeld voor het Europees kampioenschap voetbal 2024 in Duitsland zal voor het winnende land, zoals bij vorige edities, zo’n 28 miljoen euro bedragen. Dat komt neer op een slordige 435.000 euro per speler. Daarnaast is het algemeen geweten dat voetballers ook in clubverband heel wat geld verdienen, maar hoe komt dat nu eigenlijk?

 België verzekerde zich op 13 oktober van een plaatsje in de groepsfase van het EK. De premie voor de kwalificatie betekende al dat de Belgische voetbalbond 9 miljoen euro rijker werd. UEFA, Union of European Football Associations of Unie van Europese voetbalbonden, voorziet een pot van 371 miljoen euro voor deelnemende landen. Èèn gewonnen wedstrijd op het tornooi betekent 1,5 miljoen euro extra en een gelijkspel staat gelijk aan 700.000 euro. Daarnaast strijken topvoetballers ook in clubverband nog eens een enorm loon neer.

‘Prijzengeld is een herverpakking van TV-gelden’, stelt Thomas Peeters, professor aan Erasmus School of Economics (Rotterdam) en Doctor sporteconomie. Volgens Professor Peeters is het grote bedrag aan prijzengeld indirect afgeleid van wat er opgehaald is aan TV-geld. ‘Wanneer een toernooi niet veel tv-geld krijgt, ligt het prijzengeld ook veel lager’, gaat Peeters verder. ‘Bij toernooien voor vrouwen of jeugd is dat lager. Ook voor veel andere sporten, behalve de Olympische Spelen, is dat het geval.’

‘De beste spelers zijn nog steeds de beste spelers’

‘De bepalende factor in het prijzengeld is in hoeverre tv-zenders, maar ook andere media, iets uitzenden. Behalve het WK of EK voetbal en de Olympische Spelen, mag je ervan uitgaan dat het prijzengeld voor veel sporten in België lager ligt’, concludeert Peeters.

Naast de premies van een groot toernooi, verdienen voetballers al goed hun boterham bij hun clubs. Dat is doorheen de tijd enorm gestegen. Om een voorbeeld te geven: Kevin De Bruyne, Belgisch superster en actief bij het Engelse Manchester City, verdient zo’n 380.000 euro per week, ‘Prijzengeld is een klein aandeel in de verdiensten van topvoetballers’, aldus professor Peeters. Inkomsten van voetbalclubs zijn over de jaren heen enorm gestegen.

‘Voetbalclubs doen niet veel anders dan hun spelerslonen op te bieden’, stelt Peeters. ‘De beste spelers zijn nog steeds de beste spelers en iedereen wil die spelers, na een biedoorlog zien de desbetreffende spelers hun loon stijgen.’ Vroeger was dat volgens hem anders, aangezien er minder financiële middelen waren om een biedoorlog aan te gaan.

Volgens Peeters krijgen clubs vandaag ook meer inkomsten dan vroeger, bijvoorbeeld via bezoekers: ‘Het is een pak duurder geworden om naar een stadion te gaan. Zelfs als hetzelfde aantal mensen naar het stadion gaan als voorheen, zijn de inkomsten heel wat hoger. Er is ook meer plaats om sponsers te ontvangen en om andere randactiviteiten te doen, die op hun beurt geld opbrengen. Media blijft de grootste bijdrager, daarbovenop komt ook eens de shirt-verkoop of verkoop van andere merchandise. Die verkoop is de voorbije 30 jaar enorm gestegen’, aldus Peeters. Hij voegt nog toe dat dit niet alleen in België het geval is geweest, maar in heel West-Europa.

België staat op de achtste plaats in Europa wat betreft grootverdieners in het voetbal. Engeland staat op de eerste plaats. ‘De lonen bij ons zijn in verhouding naar onze plaats in die lijst. Engeland heeft de duurste lonen. Het gemiddelde in België, qua lonen, zou een vertekend beeld geven. Spelers in de topcategorie verdienen heel wat meer dan de gemiddelde speler’, verklaart professor Peeters. Dat is dan natuurlijk ook heel wat minder dan in Engeland bijvoorbeeld: ‘Een bankzitter in Engeland verdient meer dan een topper in België’.

Tekst: Wout Ampe
Collage bovenaan: Wout Ampe