02/10/2023

Politieke stem van studenten wordt extremer: ‘Politiek leeft bij hen’

Leestijd: 1min30

Uit de Grote Peiling, een onderzoek van HLN en VTM Nieuws, blijkt dat Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen een comfortabele winst zou binnenhalen. Ook opvallend is de manier waarop PVDA uit het onderzoek komt. Ze is de kleinste Vlaamse partij, maar haar percentage kiezers verdubbelde wel sinds 2019. Ook studenten lijken zich steeds vaker aan te sluiten bij de standpunten van de extreme partijen op het politieke spectrum.

Het aantal leden van studentenbewegingen die zich bezighouden met politiek stijgt snel. ‘Jongeren beginnen te zien dat er dingen grondig mis zijn met hoe de wereld momenteel in elkaar zit’, verklaart Gil Puystiens, voorzitter van Comac Leuven. Comac, de studentenbeweging van de PVDA, is een tweetalige organisatie actief in heel België. Bij elke afdeling merken ze de stijgende populariteit. ‘We botsen op de grenzen van het maatschappelijke systeem waar we nu inzitten. Dat maakt de stap kleiner voor studenten om zich te engageren en zich actief in te zetten om van de samenleving een betere plek te maken.’

Meta-politieke studentenvereniging

De studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) verwelkomt dit jaar ook een dertigtal nieuwe leden. Dat is een ongezien hoog aantal, want ze zijn een meta-politieke studentenvereniging. Dat houdt in dat ze niet deelnemen aan de particratie en zich dus niet linken aan een bepaalde politieke partij. Ze laten zich wel horen in het politiek debat en zetten hun politiek engagement in de verf door lezingen en debatavonden te organiseren. ‘Studenten durven echt uitkomen voor hun mening’, aldus Ian Goethals, praeses van KVHV. ‘Politiek leeft onder de studenten, zeker met het aankomende verkiezingsjaar.’

Beide verenigingen vermoeden dat de stijging van het aantal leden zich de komende jaren zal voortzetten. ‘De problemen zijn niet ineens opgelost’, zegt Gil. ‘We hebben steeds meer mensen nodig die zich actief inzetten tegen de onrechtvaardigheden in de wereld vandaag.’ Ian vult aan: ‘We staan op een kruispunt, iedereen wil zijn steentje bijdragen aan de toekomst.’

Tekst: Jani Lambrechts
Collage bovenaan: © Jani Lambrechts