14/10/2023

Nationale betoging tegen besparingen hoger onderwijs: ‘Dit academiejaar is mijn inschrijvingsgeld met 120 euro gestegen’

Leestijd: 2 min. 45 sec.

Op 11 oktober kwamen meer dan 2.000 mensen in Brussel op straat tegen de besparingen bij hogescholen en universiteiten. Volgens de betogers respecteert de Vlaamse Regering het financieringsdecreet niet waardoor zo’n 600 miljoen euro wordt misgelopen. Zijn de besparingen voelbaar bij studenten? En wat moet de regering beter doen?

21bis-redacteur Floris Bosteels belde met Inge Van Sweevelt – stafmedewerker bij de ACOD en organisator van de betoging – om duiding te geven bij het financieringsdecreet van het hoger onderwijs.

‘In 2008 maakte onze Vlaamse Regering afspraken over de financiering van het hoger onderwijs. Toch werden deze de afgelopen jaren niet nageleefd’, betreurt Van Sweevelt. Onder meer algemene besparingen en het foutieve kliksysteem druisten in tegen het decreet. ‘De laatste 15 jaar steeg het studentenaantal van 215.000 naar 300.000 waardoor er normaal gezien een “klik” gebeurt.
Zo’n “klik” zorgt ervoor dat universiteiten en hogescholen meer geld krijgen. Helaas komt de Vlaamse Regering haar afspraken niet na en volgen er geen middelen die de onderwijsinstellingen écht verdienen.

Gevolgen voor studenten

Ook studenten ervaren de besparingen in het hoger onderwijs. ‘Dit academiejaar is mijn inschrijvingsgeld met 120 euro gestegen’, begint Fie Kinnaer, derdejaarsstudente Sociaal Werk aan UCLL. Fie heeft het geluk dat haar ouders alles betalen, maar sommige klasgenoten hebben minder geluk. ‘Het wordt steeds moeilijker om in aanmerking te komen voor een beurs. Er zijn klasgenoten die veel werken om hun studies te betalen. De combinatie van studeren en werken valt heel zwaar’, geeft ze aan.

Zelf zit Fie op kot in Leuven, maar ze merkt op dat veel mensen thuis blijven wonen omdat een kot niet betaalbaar is. Daarenboven komen er in Leuven steeds meer luxekoten bij. ‘Waarschijnlijk wordt mijn kot volgend jaar afgebroken en zal er een klein, duur kot in de plaats komen. Dat is jammer want iedereen zou de kans moeten kunnen hebben om op kot te gaan’, aldus Fie.

Boodschap voor Vlaamse Regering

Van Sweevelt hoopt dat de Vlaamse Regering vanaf nu de afspraken van het financieringsdecreet naleeft: ‘Jaarlijks lopen we voor de 18 instellingen van het hoger onderwijs 667 miljoen euro mis. Dat is veel. Dankzij de septemberverklaring hebben we onlangs wel 59 miljoen euro gekregen, maar dan blijft er nog 608 miljoen euro over. De overheid moet haar beloftes nakomen, want dit is helemaal niet voldoende.’

Studente Fie wil ook enkele zaken anders zien. Zo zou ze het inschrijvingsgeld willen verlagen naar 835 euro. ‘Dit bedrag is niet willekeurig. De Franse universiteiten in Wallonië en Brussel nemen dit als inschrijvingskost. Het zou fijn zijn als dat ook in Vlaanderen kan’, legt Fie uit. Verder wil ze dat de indexering en het kliksysteem wordt uitgevoerd en dat de overheid het geld nog geeft waarop hogescholen en universiteiten recht hebben. ‘De overheid biedt elk jaar minder middelen per student. Hoe kunnen ze dan verwachten dat de situatie zal verbeteren? Dat gaat niet’, sluit Fie af.

Tekst: Jolien De Smet & Stan D’Hauwers
Foto bovenaan: ©Mattias Niels – Gentse Studentenraad