10/10/2023

Nieuwe tentoonstelling van Jacques Henri Lartigue toont momenten van geluk: ‘Zijn foto’s kunnen jongeren inspireren’

Leestijd: 2 min. 30 sec.

Een hechte familie die uitbundig lacht, een tennister die haar uiterste best doet om te winnen en een veld bloemen dat zich laat leiden door de wind. In het museum Fondation Folon, in Terhulpen (Brussel) opende op 7 oktober de fototentoonstelling Jacques Henri Lartigue – Moments Suspendus. Onze 21bis-reporter Jolien kwam ter plekke meer te weten over deze Franse fotograaf: ‘Lartigue was tot aan zijn dood gepassioneerd door de fotografie.’

Fondation Folon opende zijn deuren al in het jaar 2000. De tentoonstellingen die er georganiseerd worden, zijn bijna allemaal gelinkt aan de Belgische kunstenaar en oprichter van het museum: Jean-Michel Folon. ‘Folon keek op naar Lartigue, omdat hij foto’s maakte die menselijkheid en vreugde uitstralen. Ze waren goede vrienden en daarom hebben we een expositie aan Lartigue gewijd’, zegt Isabelle Douillet-de Pange, curator van Fondation Folon.

Isabelle Douillet-de Pange wijdde een expositie aan Jacques Henri Lartigue.

‘De naam Lartigue draait om veel meer dan enkel geluk’

Van kleins af aan was Lartigue gefascineerd door de fotografie. Doorheen zijn leven verkocht hij af en toe foto’s aan tijdschriften, maar grote erkenning kreeg hij pas op latere leeftijd. ‘Toen hij 69 jaar oud was (in 1963, red.), werden zijn foto’s ontdekt’, begint Marion Perceval, directrice van de organisatie Donation Jacques Henri Lartigue. ‘John Szarkowski, op dat moment curator van het MoMa in New York, besloot een expositie aan Lartigue te wijden.’

Marion Perceval weet alles over fotograaf Jacques Henri Lartigue.

Fotograaf van het geluk

Jacques Henri Lartigue wordt ook wel de fotograaf van het geluk genoemd. Hij legde vele geluksmomenten vast op foto en vertegenwoordigde vooral het idee van vreugde, kalmte en luxe. ‘Voor mij is hij meer dan dat. Lartigue heeft heel zijn leven aan fotografie gedaan en heeft verschillende periodes gehad’, gaat Perceval verder. ‘De naam Lartigue draait om veel meer dan enkel geluk. Vandaag is het belangrijkste dat zijn werken de nieuwe generatie jongeren kunnen inspireren.’

Voor jong en oud

Victoria Detroy (25) – studente Cultural Studies aan KU Leuven – wist nog niet wie Lartigue was, maar vond het wel de moeite waard om de expositie te bezoeken: ‘Ik kende de fotograaf nog niet. Mijn mama wilde de expositie graag bezoeken en ik ging mee.’ Victoria vindt de tentoonstelling geweldig aangezien er een verscheidenheid aan onderwerpen wordt getoond. ‘Ik denk dat iedereen, jong of oud, wel iets kan vinden dat hem of haar aanspreekt. Het werk van Lartigue is zeer gevarieerd’, aldus Victoria.

Victoria bezoekt in haar vrije tijd graag musea en tentoonstellingen.

‘Ik weet nog niet of er veel studenten naar de tentoonstelling gaan komen, maar ik hoop van wel’, deelt curator Isabelle Douillet-de Pange. ‘Ik ontdekte Lartigue toen ik jong was. Zijn werk straalt voor mij iets levendigs uit en doet me denken aan het bekende gezegde carpe diem. Ik hoop echt dat er veel jonge mensen zullen langskomen, want de expositie toont hoe Lartigue zijn leven zag’, vertelt Douillet-de Pange nog.

De expositie Jacques Henri Lartigue – Moments Suspendus loopt nog tot 14 januari 2024.

Tekst: Jolien De Smet
Foto bovenaan en foto’s tekst: © Jolien De Smet