26/10/2023

OPINIE – Moeten doelmannen in het voetbal verplicht een helm dragen?

Zaterdag 22 oktober schrikte de Belgische voetbalcompetitie stevig, toen Gent doelman Paul Nardi werd afgevoerd met een zware hersenschudding in de wedstrijd tegen Cercle Brugge. Afgelopen maanden deden zich nog meer ernstige incidenten voor met hoofdblessures bij doelmannen. Maar tot dusver is van een helmplicht geen sprake.

Niet alleen in Gent, maar ook in Nederland verliet een doelman het veld op een brancard na een botsing met een tegenstander. Etienne Vaessen, doelman bij RKC Waalwijk, moest zelfs minutenlang gereanimeerd worden.

Nee, je bent nooit 100 procent beschermd. Maar een helm zorgt er wel voor dat risico’s op levensbedreigende blessures verkleinen

Er zijn nog meer voorbeelden van doelmannen die in het verleden een stevige hoofdblessure overhielden na een botsing. Denk maar aan Petr Cech (Chelsea FC) en Sammy Bossut (SV Zulte Waregem). Het toont aan dat ‘doelman zijn’ een gevaarlijke stiel is. En dat meer aandacht voor bescherming niet overbodig is.

Daarom moet een helm, net zoals scheenbeschermers, deel uitmaken van de outfit van een doelman. Ons hoofd is het meest kwetsbare deel van het lichaam. Doelmannen beschermen hun doel met lijf en leed en lopen – vaker dan veldspelers – het risico om een voet of knie tegen het hoofd te krijgen. Nee, je bent nooit 100 procent beschermd. Maar een helm verkleinen wel risico’s op levensbedreigende blessures.

Als het bij andere sporten wel degelijk meer bescherming biedt, waarom kan het dan niet bij voetbal?

Bovendien is een helm bij andere sporten, zoals ijshockey en American football, wél verplicht. Ook bij een strafcorner in het veldhockey moet de doelman verplicht eentje dragen. Dus als het bij andere sporten wel degelijk meer bescherming biedt, waarom kan het dan niet bij voetbal?

Alles begint bij de doelmannen in het jeugdvoetbal. Indien we de helmplicht al bij de jongsten invoeren, dan raakt het sneller ingeburgerd en ontstaat er een positieve mentaliteitswijziging. Want tot op heden wordt een helm bij een doelman gezien als iets buitengewoon.

Een belangrijke reden om het niet te dragen, is de look and feel. Veel doelmannen zien de helm als iets wat in de weg zit en niet als een bescherming. Volgens doelman Sammy Bossut (ex- Zulte Waregem) is dat een foute gedachte. Sinds zijn botsing in 2020 draagt de doelman van Harelbeke steevast een helm tijdens trainingen en wedstrijden. Volgens hem is een helm heel licht en zit het zeker niet in de weg.

Voor wie denkt dat een helm op het hoofd nefast is voor de prestaties: Peter Cech (voormalig doelman bij Chelsea FC en Arsenal) keepte – na zijn botsing is 2006 – 14 jaar lang  op absoluut wereldniveau.

Cech speelde jaren op wereldniveau met een helm.

We zien vandaag dat een doelman pas een helm draagt na de feiten. En dat kan niet de bedoeling zijn. Moeten nog meer doelmannen hoofdwonden oplopen? Moet er écht een moment komen waarbij reanimatie na een botsing te laat komt? Ik denk alvast van niet.

Dus, beste Koninklijke Belgische Voetbalbond, waar wacht u nog op?

Tekst: Stan D’Hauwers
Foto bovenaan: Warrenfish, CC BY-SA 3.0
Foto in tekst: joshjdss, CC BY 2.0