10/10/2023

RECAP – Mechelse studenten laten zich dopen: ‘We proberen een oude traditie in leven te houden’

De laatste jaren liggen studentendopen onder vuur. Toch zijn er dit academiejaar weer heel wat studenten die zich laten dopen bij één van de drie Mechelse studentenverenigingen Toeristika, Retabo of Educa. Intermedia, ook een Mechelse studentenclub, kiest dan weer voor een ledenwerving. Waarom blijft de traditie van studentendopen – ondanks de vele kritieken – bestaan?

Wie aan studentendopen denkt, denkt aan vuil worden. Heel vuil. Ook dit jaar rolden de ‘bieten’ door eieren, chocoladesiroop, bloem en tomatensaus. Ter verduidelijking: ‘bieten’ zijn nieuwe leden voordat ze gedoopt worden (lees: beklad worden met smurrie en vies voedsel) door schachtentemmers en -meesters. Zij zijn dan weer soort van leiders en aanspreekpunten voor de nieuwe leden.

Terwijl de ‘bieten’ uren in het rond stinken en vuile spellen spelen, krijgen ze het ene bevel na het andere van hun schachtenmeesters: ‘Zwijg!’, ‘Pomp nu!’, ‘Naar de grond kijken!’, ‘Niet lachen!’ Af en toe lijkt er een denigrerende, vreemde sfeer in de lucht te hangen, vooral bij Toeristika. Bij de andere verenigingen Retabo een Educa ging het er sfeervoller en zorgzamer aan toe.

Vies, vuil, maar verbindend?

‘Enerzijds roept een schachtenmeester op zijn ‘bieten’ om aan te tonen dat er naar hen geluisterd moet worden’, legt Jens Marteaux (20), de huidige praeses van Toeristika, uit. ‘Niet op een vernederende of denigrerende manier, maar uit respect voor de ander en om aan te tonen wie het aanspreekpunt is. Anderzijds om een oude traditie in leven te houden, waarin de schachtenmeester zich de rol van brullende boeman aanneemt.’

Jens voegt nog toe dat je als nieuw lid bij ieder van hen terecht kan voor vragen of problemen, ook bij schachtentemmers en -meesters die tijdens de doop heel bruut of genadeloos lijken.

Tatjana (r.) zit sinds dit jaar in het praesidium van Retabo en is verkozen tot PR-verantwoordelijke van de vereniging.

‘Vuil worden tijdens een doop is niet per se noodzakelijk, maar het voegt wel een bepaalde belangrijke waarde toe’, vindt Ellen Houbrechts (20) van studentenvereniging Educa. Ook zij haalt het argument van tradities eren aan. ‘Bovendien is het juist door het vuil worden dat ‘bieten’ dat gevoel van verbondenheid creëren.’

Tatjana Kussener (20), die lid is van Retabo, beaamt dat familiale gevoel tijdens de doop. ‘Toen ik me twee jaar geleden aansloot bij deze vereniging, voelde ik me onmiddellijk aanvaard’, deelt ze openhartig. ‘De mensen die ik er toen leerde kennen, zijn nu m’n beste vrienden geworden.

 

Ledenwerving

Studentenvereniging Intermedia kiest als enige vereniging in Mechelen voor een ledenwerving in plaats van een studentendoop. ‘Sinds vorig academiejaar zijn we afgestapt van een traditionele doop om nieuwe leden te verwelkomen’, legt Alice Hebert (23), voormalig praeses van Intermedia, uit. ‘Omdat we willen afstappen van het vieze en neerbuigende karakter dat zo’n doop met zich meedraagt.’

Charlotte (l.) en Alice (r.) zijn goede vrienden geworden dankzij Intermedia.

Charlotte van den Bogaerd (23) was vorig academiejaar ‘schachtenmeester’ en voegt daaraan toe dat ze als vereniging vooral willen focussen op nieuwe leden verwelkomen op een laagdrempelige, aangename manier. ‘Bij een groot spel of teambuilding als welkomstactiviteit draait het vooral om samenwerken en nieuwe vrienden maken’, sluit ze af. ‘En dat is waar aansluiten bij een vereniging vooral om draait.’

Tekst: Noah Frooninckx Buelens
Foto’s:  © Noah Frooninckx Buelens